Δημόσιοι ραβδισμοί «αμαρτωλών» στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την τιμωρία του δημόσιου ραβδισμού επανέφεραν στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετατρέποντας τη σωματική τιμωρία σε δημόσιο θέαμα προς παραδειγματισμό. Ο δημόσιος ραβδισμός 11 ανδρών και τριών γυναικών σε γήπεδο στην επαρχία Λογκάρ ανακοινώθηκε επισήμως από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δεκατέσσερις άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών γυναικών μαστιγώθηκαν παρουσία σοφών, εκπροσώπων των αρχών και κόσμου. Τιμωρήθηκαν για αμαρτίες όπως μοιχεία, κλοπή και άλλες μορφές διαφθοράς σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στην επαρχία Λογκάρ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σημείωσε ότι στις «αμαρτίες» περιλαμβάνονταν και ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, το καλοκαίρι του 2021 και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η αυστηρότερη εκδοχή του ισλαμικού νόμου αρχίζει να επανέρχεται στην ποινική δικαιοσύνη.

Οταν οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν για πρώτη φορά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν συχνή τιμωρία οι ακρωτηριασμοί, οι λιθοβολισμοί και οι δημόσιες εκτελέσεις.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν συναντήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους του δικαστικού σώματος και τους υπέδειξε να επιβάλλουν τιμωρίες σύμφωνες με τον ισλαμικό νόμο, χωρίς να είναι σαφές ποια τιμωρία αντιστοιχεί σε ποια «αμαρτία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά την τιμωρία, ενώ κάποιοι από τους άνδρες φυλακίστηκαν.

Ο αριθμός των ραβδισμών που έλαβαν κυμάνθηκε από 21 σε 39, που είναι ο ανώτατος επιτρεπτός. Υπήρχαν ελπίδες ότι η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία θα είχε ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο και ότι κάποια από τα βασικά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι γυναίκες όσο διάστημα βρίσκονταν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα διατηρούνταν.

Ομως, πολλά σχολεία θηλέων έχουν κλείσει, ενώ μαχητικές διαδηλώσεις γυναικών έχουν καταπνιγεί βιαίως. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν κάρτες SIM, ώστε να έχουν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης