Γκουαντάναμο : Πέντε χαμένα χρόνια χωρίς κανένα στοιχείο

O Mουράτ Κούρναζ, πέρασε 5 χρόνια βασανισμών στο Γκουαντάναμο αν και αθώος. Ο 31χρονος σήμερα Κούρναζ, αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, βρισκόταν στον λάθος τόπο την λάθος στιγμή.

Δεκαεννέα χρόνων πήγε για προσκύνημα στο Πακιστάν με στόχο να μάθει περισσότερα γύρω από τη θρησκεία του. Εκεί ντόπιοι τον απήγαγαν και τον πούλησαν για 3.000 δολάρια στις αμερικανικές Αρχές. Βρέθηκε σε μια φυλακή στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Του έκαναν εικονικούς πνιγμούς και ηλεκτροσόκ. Μετά πήγε στην Κούβα. Τον χτυπούσαν και τον έβαζαν στην απομόνωση.«Τα βασανιστήρια με εξόργιζαν και μετά όταν θύμωνα έλεγα όχι δεν θα κάνω αυτό που θέλετε εσείς» λέει σήμερα στην Deutsche Welle o Κουρνάζ.

 

Οι αμερικανικές Αρχές δεν είχαν στοιχεία εναντίον του και θα μπορούσαν να τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά ούτε η Τουρκία ούτε η Γερμανία ήθελαν να αναλάβουν κάποια ευθύνη γι' αυτόν. Για το λόγο αυτό έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Μετά την εκλογή της Αγκελα Μέρκελ αφέθηκε ελεύθερος. Για την αποφυλάκισή του διαμεσολάβησε η ίδια η καγκελάριος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης