Γερμανικός Τύπος: Νεοναζιστικό, ρατσιστικό και φασιστικό το κόμμα της Χρυσής Αυγής

Χρυσή Αυγή

«Νεοναζιστικό», «ρατσιστικό» και «φασιστικό» περιγράφουν οι γερμανικές εφημερίδες το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που εισήλθε στην Βουλή με ποσοστό που αγγίζει το 7%, ενώ αναζητούν τα αίτια της ενίσχυσής του στην οικονομική κρίση και στη λαθρομετανάστευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού αποδίδεται στην κόπωση των πολιτών από την πολυπλοκότητα των θεμάτων, όπως η πολιτική λιτότητας.

Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οι φωνές του μίσους» το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία μελών της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη να γιορτάζουν την επιτυχία του κόμματός τους.

Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα κόμμα που θέλει να τοποθετήσει νάρκες στα σύνορα με την Τουρκία, να διώξει τις αλυσίδες ξένων σουπερ μάρκετ από την Ελλάδα και να συνοδεύει ηλικιωμένους στην τράπεζα.

«Η ψήφος της Κυριακής ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Αυτό το 7% όμως ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν ψήφος μίσους», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και εντοπίζει τα αίτια της εντυπωσιακής ανόδου του κόμματος τα τελευταία χρόνια στην οικονομική κρίση και κυρίως στην παρουσία των παράνομων μεταναστών στην χώρα.

Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει πάνω από 13% ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Ολέθρια Αυγή», στο οποίο περιγράφονταν η δράση και οι θέσεις του κόμματος. «Πυρήνας του προγράμματός τους είναι η υπόσχεση να εκδιώξουν τους αλλοδαπούς και κυρίως τους μουσουλμάνους», αναφέρει ο αρθρογράφος και αποδίδει την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην αποτυχία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση.

«Μια γεύση του τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον για τη χώρα πήραν οι δημοσιογράφοι την περασμένη Κυριακή», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και περιγράφει το γνωστό πια περιστατικό το βράδυ των εκλογών.

«Οι Έλληνες θυμούνται ακόμη την εποχή της γερμανικής κατοχής και του χιτλερικού χαιρετισμού. Τώρα θα τον ξαναδούν, πιθανότατα, στο Κοινοβούλιο», επισημαίνεται.

Υπό τον τίτλο «Οργισμένη Ελλάδα», η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται σε δήλωση του Νικόλαου Μιχαλολιάκου περί «καθαρών Ελλήνων», αλλά και σε επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες και πολιτικούς της Αριστεράς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης