Γενικεύεται η σύρραξη στον Αραβικό κόσμο: Σουνίτες κατά Σιιτών... παντού - Που διαφωνούν από τον... 7ο αιώνα

Γενικεύεται η σύρραξη μεταξύ σουνιτών και σιιτών στον Αραβικό κόσμο. Ήδη η Σαουδική Αραβία ηγείται των σουνιτικών χωρών που πλέον επεμβαίνουν με επιδρομές στην Υεμένη για να αποτρέψουν την προέλαση των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλη υποστήριξη: Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν δηλώνουν «παρούσες» στις επιχειρήσεις, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σουδάν και μέχρι και Πακιστάν δηλώνουν σε ετοιμότητα ακόμη και για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

Απέναντί τους οι αντάρτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει να επεκτείνουν την επιρροή τους στις υεμενιτικές δυνάμεις ασφαλείας, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.

Κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά) και εκδίωξαν το Φεβρουάριο τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν -το οποίο έφτασαν να βομβαρδίσουν, παίρνοντας τον έλεγχο αεροπορικών μέσων των υεμενιτικών δυνάμεων. Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το σιιτικό Ιράν.

Ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας Σαλμάν έχει θέσει σε ετοιμότητα 100 μαχητικά και χερσαίες δυνάμεις που φτάνουν τους 150.000 στρατιώτες. Τι θα γίνει εάν χρησιμοποιήσει τις δεύτερες:

Διεθνείς παρατηρητές βλέπουν κίνδυνο παρατεταμένης κρίσης, καθώς ακόμη και η μορφολογία του εδάφους της Υεμένης -ορεινή στα νοτιοδυτικά και με ερήμους κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα- είναι το προσφορότερο σκηνικό για παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο.

Η σύρραξη αυτή απειλεί τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου από την περιοχή και, στο χειρότερο ενδεχόμενο, μπορεί ακόμη και να παραλύσει την κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ: Η Αίγυπτος (που επίσης, υπενθυμίζεται, έχει δώσει το «παρών» στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία) έχει διαμηνύσει πως δεν θα παρακολουθήσει αμέτοχη εάν απειληθούν τα συμφέροντά της.

ΤΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕΙ

Η διαμάχη Σουνιτών - Σιιτών ξεκίνησε το 632 μ.Χ. με το θάνατο του Μωάμεθ. Ο προφήτης δεν φρόντισε να ορίσει από μόνος του έναν συνεχιστή των διδαχών του κι αμέσως άρχισαν οι… εσωδογματικές έριδες στους κόλπους του Ισλάμ.

Οι σουνίτες μουσουλμάνοι, που συχνά αναφέρονται ως οι «ορθόδοξοι» του Ισλάμ, είναι το πολυπληθέστερο από τα δύο δόγματα, αριθμώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 1.4 δις. πιστούς, σε αντίθεση με τους μόλις 200 εκατ. σιίτες παγκοσμίως. Δίνουν έμφαση στην σούνα (παράδοση) που προϋποθέτει την πιστή τήρηση των γραφών του Κορανίου, που θεωρείται θεμέλιο του Ισλάμ, και θεωρούν ότι η διαδοχή του Μωάμεθ δεν χρειάζεται να είναι κληρονομική, αναγνωρίζοντας ως νόμιμους διαδόχους του Μωάμεθ τους τρεις πρώτους μετά από αυτόν.

Η βασική διαφωνία προήλθε από όσους πίστευαν ότι χαλίφης, δηλαδή θρησκευτικός ηγέτης, μπορεί να γίνει μόνο κάποιος άνθρωπος που κατάγεται από την οικογένεια του προφήτη. Αυτοί που διαφωνούσαν με την κατεύθυνση αυτή ονομάστηκαν σιίτες, (Σι'ατ Αλί, δηλαδή το «κόμμα του Αλί», εξάδελφου του Μωάμεθ και συζύγου της κόρης του, τη Φατιμά).

Με τη λογική αυτή, ένας ιμάμης αποτελεί τον «μεσάζοντα» ανάμεσα σε Προφήτη κι άνθρωπο και το χρέος του είναι να μεταφέρει το μήνυμα του Θεού στην κοινότητά του.

Αυτή η οπτική όμως θεωρείται αιρετική, σχεδόν βλάσφημη για τους σουνίτες, που πιστεύουν πως προφήτης είναι ένας μόνο, ο Μωάμεθ, και πως δεν θα πρέπει να λατρεύονται άνθρωποι σε αυτό το ρόλο.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης