Βρετανία: Εργατικοί και Κιρ Στάρμερ στην εξουσία

Ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στη Βρετανία μετά τις κάλπες της 4ης Ιουλίου, που έβγαλαν θρίαμβο των Εργατικών, την πιο βαριά ήττα όλων των εποχών για τους Συντηρητικούς, αλλά και αρκετά ακόμη ρεκόρ, όπως τις περισσότερες γυναίκες και τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές από ποτέ στη Βουλή.

Ο Κιρ Στάρμερ, 58ος πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα αλλαγής. Ο Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για απογοητευτική ετυμηγορία και ζήτησε συγγνώμη. Ηχηρά ονόματα των Τόρις, που ήταν 14 χρόνια στην εξουσία, μεταξύ των οποίων και η Λιζ Τρας, έμειναν εκτός Βουλής. Μέσα στην ημέρα η «αλλαγή φρουράς» στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη Βρετανία οι κάλπες της 4ης Ιουλίου δεν έβγαλαν μεν μεγάλες εκπλήξεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αλλά φέρνουν μία πλήρη ανατροπή του έως τώρα πολιτικού σκηνικού στη χώρα και γράφουν με πολλούς τρόπους ιστορία. Οι Εργατικοί θριάμβευσαν και επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια με τον Κιρ Στάρμερ στον πρωθυπουργικό θώκο και 410 έδρες. Η επίδοσή τους πλησιάζει, αλλά δεν ξεπερνά, εκείνη που είχαν πετύχει με τον Τόνι Μπλερ το 1997.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ

Υπήρξε αριστερός δικηγόρος που υπερασπιζόταν αναρχικούς vegan πριν κυνηγήσει τρομοκράτες για λογαριασμό του βρετανικού στέμματος. Εκδότης ενός τροτσκιστικού περιοδικού στα νιάτα του, ενθουσίασε τους καπιταλιστές θέτοντας τη “δημιουργία πλούτου” στο επίκεντρο της πλατφόρμας του Εργατικού Κόμματος φέτος.

Ενας αντιμοναρχικός που στη συνέχεια χρίστηκε ως “Sir Keir” και τώρα θα συναντάται με τον βασιλιά μια φορά την εβδομάδα.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης