Βραζιλία – Λούλα: Ο Μπολσονάρο ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 8ης Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε χθες, Πέμπτη, «βέβαιος» ότι ο προκάτοχός του Ζαΐρ Μπολσονάρο ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο την 8η Ιανουαρίου και ότι σκοπός του ήταν να επιβληθεί «πραξικόπημα».

«Σήμερα, το λέω συνειδητά, δυνατά και καθαρά: αυτός ο πολίτης (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος) προετοίμασε πραξικόπημα», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο RedeTV! χθες.

Την 8η Ιανουαρίου, υπενθυμίζεται, χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρο, εξοργισμένοι μετά τη νίκη του κεντροαριστερού Λούλα επί του ακροδεξιού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν βίαια, προέβησαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στο προεδρικό μέγαρο, στην έδρα του Κογκρέσου και σε αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κτίρια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Βραζιλιάνος δικαστικός αποφάσισε να συμπεριληφθεί ο πρώην αρχηγός του κράτους, που εγκατέλειψε τη χώρα για τη Φλόριντα στα τέλη του Δεκεμβρίου, στην έρευνα που διενεργείται με σκοπό να εξακριβωθεί ποιος βρισκόταν πίσω από τις καταστροφές στους θεσμούς.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Μπολσονάρο συμμετείχε ενεργά σε όλο αυτό, ήθελε ακόμα και να συμμετάσχει», απάντησε ο Λούλα ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο ρόλο του προκατόχου του στα επεισόδια.

«Ηθελαν να προκαλέσουν χάος την 1η Ιανουαρίου, αλλά συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούσαν να το κάνουν διότι υπήρχαν πάρα πολλοί αστυνομικοί και πάρα πολύς κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε ο Λούλα.

Οι δηλώσεις του έγιναν την ίδια ημέρα με αυτές του γερουσιαστή Μάρκους ντου Βαλ, που αποκάλυψε πως συμμετείχε σε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο, στην οποία το θέμα συζήτησης ήταν το πώς θα εμποδιζόταν ο Λούλα να αναλάβει την εξουσία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο υπέβαλε αίτηση να παραταθεί η βίζα του για έξι μήνες ώστε να παραμείνει στις ΗΠΑ. Εχει διαψεύσει επανειλημμένα πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τα επεισόδια της 8ης Ιανουαρίου.

Ο 77χρονος Λούλα κέρδισε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (50,9% έναντι 49,1%). «Νικήσαμε τον Μπολσονάρο, αλλά μένει ακόμη να νικήσουμε τον μπολσοναρισμό», είπε ο νυν πρόεδρος στη συνέντευξή του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης