Βραζιλία: Επικύρωση της καταδίκης Μπολσονάρο για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Εφετείο στο Σάο Πάουλο επικύρωσε την Πέμπτη την καταδίκη του Βραζιλιάνου ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί αγωγή για τις συνεχείς επιθέσεις του εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της θητείας του (2019-2022).

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε πρωτόδικη απόφαση του Ιουνίου του 2022, που δικαίωσε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Πολιτείας Σαν Πάουλου (SJPSP), ανέφερε το τελευταίο μέσω του ιστοτόπου του.

Το SJPSP είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του κ. Μπολσονάρο εξαιτίας των «επανειλημμένων επιθέσεών του» εναντίον δημοσιογράφων, που συνιστούσαν κατ’ αυτό «συστηματική ηθική παρενόχληση» εναντίον του «συνόλου» των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

Το εφετείο πάντως μείωσε στο μισό τις ζημίες και τους τόκους που καταδικάστηκε να πληρώσει ο πρώην πρόεδρος, στα 50.000 reais (9.250 ευρώ), αντί των 100.000 που είχαν επιδικαστεί σε πρώτο βαθμό.

«Αυτή η νίκη είναι μεγάλο βήμα για το σύνολο του επαγγέλματος το οποίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, υπέστη επανειλημμένες επιθέσεις», σημείωσε μολαταύτα με εμφανή ικανοποίηση η ένωση αυτή συντακτών της πολιτείας του Σάο Πάουλο.

Οταν βρισκόταν στην εξουσία, ο κ. Μπολσονάρο κατηγορούσε ασταμάτητα τον Τύπο για διασπορά ψευδών ειδήσεων για το περιβάλλον του με σκοπό να τον βλάψει. Είχε καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων — ειδικά γυναικών.

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου επιχειρηματολόγησαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο εντολέας τους δεν καταφερόταν εναντίον του επαγγέλματος στο σύνολο του, αλλά εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης