Βενεζουέλα: Ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές

Την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας κατάφερε να κερδίσει κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές η αντιπολίτευση, καταλαμβάνοντας 99 έδρες επί συνόλου 167.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ένας μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή μια πλειοψηφία των τριών πέμπτων, έναντι 46 εδρών για το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μένει να καταμετρηθούν ακόμη ορισμένες έδρες, ενώ σημείωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και είχαν μεγάλη συμμετοχή.

Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έγινε δεκτή σε ορισμένες γειτονιές του Καράκας με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Μαδούρο, πολιτικός διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τον θάνατό του τελευταίου το 2013 αναγνώρισε την ήττα του. «Ηρθαμε με την ηθική μας, με την δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν», είπε.

Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες θεωρείτο το φαβορί των εκλογών, καθώς επωφελείτο από τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η νίκη της σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή μετά την άνοδο στην εξουσία του τσαβισμού το 1999, αν και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Νικολάς Μαδούρο ενδεχομένως να προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου για να αντισταθμίσει τη νίκη αυτή, με κίνδυνο να προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης