Σε 8.500 έχουν ανέλθει τα θανατηφόρα κρούσματα χολέρας στην Αϊτή από το ξέσπασμα της επιδημίας το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 702.000.
«Καταγράψαμε 8.561 θανάτους από χολέρα μετά το ξέσπασμα της ασθένειας στην Αϊτή τον Οκτώβριο του 2010, ενώ αναφέρθηκαν 702.892 κρούσματα» όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Αϊτής, Φλωρεντία Ντουπερβάλ.
Η ίδια ανέφερε ότι το 2014 παρατηρήθηκε μείωση κατά 70% στα κρούσματα χολέρας. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η νόσος δεν είναι πλέον στη χώρα. Υπάρχουν ακόμα κόκκινες περιοχές διότι η υγειονομική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και το πρόβλημα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό δεν έχει επιλυθεί».
Οι αρχές της Αϊτής έχουν συγκροτήσει επιτροπή υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση της χολέρας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ.
Μελέτη που δημοσίευσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον Ιούνιο του 2011 διαπίστωσε ότι η χολέρα ξαναεμφανίστηκε μετά από 150 χρόνια στην Αϊτή. Εκεί, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την είχαν μεταφέρει μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Νεπάλ που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα για να βοηθήσουν του πολίτες, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010. Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αναγνωρίσει ότι στρατιώτες του Νεπάλ, που ήταν μέλη της αποστολής τους, είχαν προσβληθεί από χολέρα και τη μετέφεραν στη χώρα.
Οι κάτοικοι της Αϊτής αντιμετωπίζουν και επιδημία του πυρετού Chikungunya που προκαλείται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Γίνονται ήδη ψεκασμοί σε σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών και σε περιοχές υψηλού κινδύνου.