Αυστραλία: Πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων συνελήφθη για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν

Πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Αυστραλίας, αντιμετωπίζει την κατηγορία πως διέπραξε έγκλημα πολέμου στο Αφγανιστάν, συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο έρευνας ποινικής φύσης για σειρά τέτοιων εγκλημάτων, που φέρονται να διαπράχθηκαν από τον αυστραλιανό στρατό στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο βετεράνος πολέμου, 41 ετών, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη αν κριθεί ένοχος για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου, διευκρίνισε η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η σύλληψή του ανακοινώθηκε δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη εσωτερικής έρευνας που αποκάλυψε πως 39 άμαχοι και αιχμάλωτοι «σκοτώθηκαν παράνομα» από μέλη των αυστραλιανών ΕΔ.

Οι έρευνες που διενεργούνται αφορούν εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2005 ως το 2016 στο Αφγανιστάν, εξήγησε η αστυνομία.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το αυστραλιανό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην στρατιωτικού συνδέονται με τον θάνατο από σφαίρα αφγανού αμάχου στην κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν το 2012.

Ο βετεράνος αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εντός της ημέρας.

Οι έρευνες που διενεργούνται από το 2020 έφεραν στο φως καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, αρρωστημένους «διαγωνισμούς» και βασανισμούς από αυστραλούς στρατιωτικούς. Στην αστυνομία έγινε εισήγηση να αρχίσει ποινικές έρευνες σε βάρος 19 πρώην μελών των ειδικών δυνάμεων.

Οι αποκαλύψεις χαρακτηρίζονται καμπή για τη χώρα, όπου ο στρατός έχαιρε ιστορικά μεγάλης εκτίμησης. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έκανε προσπάθειες να υποβαθμίσει τις καταγγελίες για τα φερόμενα εγκλήματα.

Εξάλλου, η αστυνομία έκανε έρευνες σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούσαν τις υποθέσεις αυτές.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 39.000 αυστραλοί στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Οι απώλειες του στρατού της Αυστραλίας ήταν 41 νεκροί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης