Ασάνζ: Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Έρχονται νέες αποκαλύψεις, προειδοποίησε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση. 

«Νομίζω ότι από πλευράς πολιτικής αυτά που θα έρθουν θα είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που έχουμε μέχρι δημοσιεύσει» είπε ο Ασάνζ που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξει νομική δράση κατά των ΗΠΑ για την υπόθεση κατασκοπείας ηγετών ξένων κρατών. 

Οι δηλώσεις του Ασάνζ έγιναν μετά την αποκάλυψη για παρακολούθηση τριών γάλλων προέδρων, η οποία προκάλεσε νέες οργισμένες αντιδράσεις.

Μιλώντας στο TF1, ο Ασάνζ κάλεσε τη Γαλλία να προχωρήσει πιο πέρα από τη Γερμανία: να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και να παραπέμψει το θέμα στον γενικό εισαγγελέα για να ξεκινήσει διαδικασία δίωξης.

Οι γερμανοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει έρευνα για τις παρακολουθήσεις, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψαν την έρευνα, επικαλούμενοι έλλειψη στοιχείων. 

Ο Ασάνζ εξέφερε ακόμη την εκτίμηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πως «οι μεγάλες δυνάμεις περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση της Γαλλίας» μετά τις αποκαλύψεις. 

«Εάν ακολουθήσει μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού, αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε τους Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την οργή της Γαλλίας που ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. 

Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τον Φρ.Ολάντ και κάλεσε τις δύο πλευρές να αφήσουν πίσω τους «τις πρακτικές του παρελθόντος».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης