Αργεντινή: Στο φυσικό αέριο οι ελπίδες της για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση

Μια δυναμική αύξηση της παραγωγής της σε φυσικό αέριο και η γενικότερη εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα των εξορύξεων πρώτων υλών μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, να τη βοηθήσουν να αποπληρώσει το χρέος της στο ΔΝΤ και γενικότερα να τη βγάλουν από την οικονομική απομόνωση.

Οι προσδοκίες είναι αυτή τη στιγμή πολλές, καθώς η χώρα ευελπιστεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο κατά 25% από τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός αξίας 1,8 δισ. δολ.

Σε αυτόν τον αγωγό θα διοχετευθεί το καύσιμο από το κοίτασμα της Βάκα Μουέρτα, που είναι το δεύτερο σε μέγεθος κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα αρχίσουν οι εργασίες για τις εξαγωγές του καυσίμου. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα επικαλείται τις εκτεταμένες εξαγωγές φυσικού αερίου και σημαντικών πρώτων υλών, όπως το λίθιο και άλλα βιομηχανικά μέταλλα, και μιλάει για «μια πρωτοφανή ευκαιρία ανάπτυξης» που θα διευκολύνει τη χρεωμένη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της ύψους 44 δισ. δολ. στο ΔΝΤ αρχίζοντας από το 2025.

Πρόκειται για χρέος της Αργεντινής από το δάνειο του 2018 που έχει μείνει σε εκκρεμότητα. «Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στη Χιλή και ίσως και στη Βραζιλία από τον Σεπτέμβριο», τονίζει και προσθέτει πως ακόμη και χωρίς πρόσθετες επενδύσεις στον κλάδο, το ισοζύγιο της χώρας από τις ανάγκες της σε ενέργεια θα μεταβληθεί σύντομα και από ένα έλλειμμα άνω των 5 δισ. δολ. ετησίως που έχει σήμερα, θα παρουσιάσει πλεόνασμα περίπου 12 δισ. δολ. το 2025.

Τότε θα έχει γίνει χώρα εξαγωγής αερίου και σύμφωνα με τον κ. Μάσα «αυτό θα προσφέρει στην Αργεντινή τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της το 2025, το 2026 και το 2027».

Στο μεταξύ, καταγράφεται σημαντική εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ έχουν δρομολογηθεί 95 σχέδια εξόρυξης λιθίου, χαλκού και βιομηχανικών μετάλλων.

Οπως επισημαίνουν, πάντως, οι FT, στο μεταξύ πολλά μπορούν να πάνε άσχημα και να εκτροχιάσουν τα σχέδια του Μπουένος Αϊρες προς την οικονομική ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους της χώρας.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας δεν τρέφει, άλλωστε, ψευδαισθήσεις για την κατάσταση της οικονομίας και τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα έχει αναγκαστεί να τυπώσει πληθωριστικό χρήμα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο πληθωρισμός της Αργεντινής σχεδόν στο 100%, ενώ την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στην αγορά συναλλάγματος έχουν αποβεί εις βάρος της βιομηχανίας της χώρας και έχουν καλλιεργήσει τη μαύρη αγορά σε δολάρια.

Και η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από το 2020, οπότε και προχώρησε σε στάση πληρωμών για ένατη φορά στην Ιστορία της.

Προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά εξυγίανσης, ο υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 60%, κρατώντας υπό αυστηρό έλεγχο τις δαπάνες.

Βασίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι έπειτα από χρόνια αυξήθηκαν επιτέλους οι επενδύσεις στη χώρα, μεταξύ άλλων και στο κοίτασμα του σχιστολιθικού αερίου στη Βάκα Μουέρτα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης