Από την Ιταλία οι πολίτες ξεκίνησαν το "ξήλωμα" του Μερκελισμού. Και σε άλλες χώρες οι πολίτες θα τιμωρήσουν με την ψήφο τους το "παλιό"

Η Ιταλία μπορεί να είναι το ντόμινο που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του Μερκελισμού. Οι Ιταλοί προτίμησαν να ψηφίσουν έναν... κωμικό, που δεν είχε κανένα πρόγραμμα και καμία οργάνωση και έναν Μπερλουσκόνι που αναστήθηκε από το 7% για να φτάσει στο 30%, στέλνοντας μήνυμα ότι η λιτότητα και οι θυσίες χωρίς νόημα πρέπει να σταματήσουν.

Είναι βέβαιο ότι σε κάθε χώρα της ευρωζώνης πια, οι πολίτες θα ψηφίζουν δυναμικά κόντρα στο παλιό! Τα πολιτικά συστήματα του παρελθόντος αγωνιούν για την επιβίωσή τους. Ποιοι άλλοι φοβούνται; Οι συστημικοί της οικονομίας. Αναλυτές θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δεν θα επιτρέψει να συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μόντι και δεν βλέπουν "πως θα μπορούσε μια ισχυρή ηγεσία να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος".

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου άνοιξε με πτώση 1,7%, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών.

Με μεγάλη πτώση κινείται το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά -2,28%.

Πτώση και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 υποχωρεί  κατά 1,4% και διαμορφώνεται στις 6.264,423 μονάδες.

Πτώση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση  κατά 1,78% με τους επενδυτές ανήσυχους για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωζώνης το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ψηφοφόροι στήριξαν τον Μπερλουσκόνι, όχι μόνο επειδή είναι «μαέστρος» της παροχολογίας, αλλά επειδή έπεισε πολύ κόσμο πως εκείνος θα αντισταθεί στις επιταγές του Βερολίνου και ότι θα γυρίσει το ρολόι πίσω, στις εποχές της ευμάρειας και της αφθονίας.Ο Μπερλουσκόνι ζητα νέα καταμέτρηση των ψήφων, για να περάσει στην πρώτη θέση!

Ο ίδιος, βέβαια, θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα για το τι προτίθεται να πράξει. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ιταλοί ψήφισαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, το ευρώ και την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δεύτερος τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Ενρίκο Λέτα. «Αυτό στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη».

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η σαρωτική επιτυχία του «πρωτάρη» Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος ξεπέρασε το 25,5%. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, ο κωμικός εκμεταλλεύτηκε την ψήφο διαμαρτυρίας για τους παλιούς πολιτικούς της Ιταλίας αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης