«Παροπλισμένοι, αλλά ιστορικοί»: Οι ΗΠΑ χαρίζουν έξι φάρους σε Αμερικανούς πολίτες

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι ναυτικοί βασίζονταν στα σήματα του φάρου Warwick Neck στο Ρόουντ Άιλαντ για να βρίσκουν το δρόμο τους με ασφάλεια.

Ενα και πλέον αιώνα μετά, ο φάρος δεν έχει καμία πρακτική λειτουργία όπως άλλοτε, ωστόσο η ιστορική αξία του παραμένει μεγάλη. 

Υψους 15 μέτρων, δεσπόζει στους βράχους του Narragansett Bay, έχει θέα τα άγρια νερά του Ατλαντικού και συντόμως θα ανήκει σε κάποια ομάδα τυχερών που θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν το μέλλον τους. 

Φέτος, η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration – GSA) θα προσφέρει εντελώς δωρεάν έξι φάρους -μεταξύ αυτών κι εκείνον στο Warwick Neck- σε πολίτες. Ακόμη τέσσερις θα δημοπρατηθούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος των μεταβιβάσεων αυτών είναι η συντήρηση των ιστορικών κτηρίων, ακόμη κι αν η τεχνολογία τους έχει παροπλίσει, ωθώντας τους στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης.

Για εκατοντάδες χρόνια, οι φάροι καλωσόριζαν τους ταξιδιώτες στις ακτές της Αμερικής, προτού η σύγχρονη τεχνολογία πλοήγησης τους καταστήσει «άχρηστους» και τους βγάλει στη «σύνταξη» . Η GSA, κρίνοντας πως «δεν είναι πλέον κρίσιμοι για τις ανάγκες της αμερικανικής ακτοφυλακής», μεταβιβάζει την κυριότητά τους σε ανθρώπους που προτίθενται να τους διατηρήσουν «ζωντανούς».

«Οι άνθρωποι πραγματικά εκτιμούν τον ηρωικό ρόλο των μοναχικών φαροφυλάκων. Οι φάροι ήταν αληθινά τα όργανα που παρείχαν ασφαλή διέλευση σε κάποια από τα πιο επικίνδυνα λιμάνια που προσέφεραν στις κοινότητές τους σπουδαίες ευκαιρίες εμπορίου, και συχνά βρίσκονταν σε περίοπτες θέσεις με θέα που κόβει την ανάσα» εξηγεί ο Τζον Κέλι της υπηρεσίας διάθεσης ακίνητης περιουσίας της GSA.

«Αποτελούν τόσο ασυνήθιστες αντανακλάσεις της ιστορίας μας που χρήζουν ενός συγκεκριμένου είδους ανθρώπων για να γίνουν μέρος της ιστορίας» λέει ο Ρόμπιν Κάρναχαν, διοικητής του GSA. 

Προσώρας, οι φάροι δεν θα είναι διαθέσιμοι για τον οποιονδήποτε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης, θα διατεθούν δωρεάν σε υπηρεσίες, τοπικές κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, μορφωτικές ομάδες. 

Κριτήρια για την απόδοσή τους στους ενδιαφερόμενους, είναι να μπορούν να συντηρήσουν το ιστορικό ακίνητο και να επιτρέπουν την πρόσβαση στο κοινό. 

Μέχρι σήμερα, πάνω από 80 φάροι έχουν βρει νέο ιδιοκτήτη -και σίγουρο μέλλον- μέσω αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με την GSA.

Εάν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος με αυτές τις προϋποθέσεις, οι φάροι θα διατεθούν προς πώληση στο κοινό μέσω δημοπρασίας. Η GSA έχει δημοπρατήσει μέχρι σήμερα 70 φάρους, με πωλήσεις που κυμαίνονται από 10.000 έως πάνω από 900.000 δολάρια.

Πηγή: Smithsonian Magazine

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης