«Η Βρετανία χρειάζεται την ΕΕ και όχι η ΕΕ τη Βρετανία» λένε οι Γερμανοί

Το βρετανικό... «πλην Λακεδαιμονίων» στη Σύνοδο Κορυφής έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανησυχία αλλά και «τσουχτερές» δηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -του Λονδίνου μη εξαιρουμένου. Το Ηνωμένο Βασίλειο «χρειάζεται την Ευρώπη πιο πολύ από όσο η Ευρώπη χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρουν με νόημα γερμανοί αξιωματούχοι, για περιφρόνηση κάνει λόγο ο ιταλός πρωθυπουργός ενώ ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την αμφιβολία του για την ίδια την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί -και μαζί τους, και τα ΜΜΕ- ξεσκονίζουν από την Παρασκευή τις γνώσεις τους πάνω στη βρετανική ιστορία για να περιγράψουν ό,τι συνέβη στη Σύνοδο: Η Βρετανία δεν μπορεί να ελπίζει σε μία επανάληψη της «ένδοξης απομόνωσής» της (splendid isolation) του 19ου αιώνα, υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Ο Ντέιβιντ Κάμερονξεπέρασε ακόμη και το «θέλουμε τα λεφτά μας πίσω» που είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερστους Ευρωπαίους, λένε άλλοι.

«Εάν η Βρετανία δεν είχε αποκλειστεί [από την ΕΕ] μόνη της με τέτοια περιφρόνηση, θα ήταν μία Βρετανία με μεγαλύτερη σημασία και επιρροή» είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Η αιχμή του Μόντι θυμίζει την ειρωνεία για το... «ομίχλη στη Μάγχη, η ήπειρος κομμένη στα δύο»: Οι γαλλικές και οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν αυτή τη (σχεδόν μυθολογική πια) βρετανική φράση ως ενδεικτική του πόσο«υπερεκτιμούν» οι Βρετανοί το βάρος που έχουν στην Ευρώπη. Την ίδια κατηγορία προσάπτει ουσιαστικά στο Λονδίνο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Γκούντερ Κρίχμπαουμ.

Oι Βρετανοί, υποστήριξε σε συνέντευξή του, πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι υπέρ ή κατά της ΕΕ: «Η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερο από όσο η ΕΕ τη Βρετανία» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, «ακόμη και την έξοδο μίας χώρας από την ΕΕ».

Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αμφισβήτησε επίσης και ο (Γερμανός) Μάρτιν Σουτλς, επικεφαλής τωμ Σοσιαλδημοκρατών βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:«Εχω αμφιβολίες για το εάν η Βρετανία θα μείνει μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τα βέλη δεν έρχονται όμως μόνο από τη νότια πλευρά της Μάγχης. Η στάση του «βρετανικού μπουλντόγκ», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian, είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Βρετανία κινδυνεύει να «μείνει πλέον έξω από το παιχνίδι για χρόνια», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως η κίνηση Κάμερον βάζει σε κίνδυνο και το κλίμα στον ίδιο τον βρετανικό κυβερνητικό συνασπισμό -άποψη που επιβεβαίωσε η δήλωση του Νικ Κλεγκ, αρχηγού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, πως «το βέτο ήταν κακό για τη Βρετανία».

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης