Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19

Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology Societies Congress που πραγματοποιήθηκε στο Σίμπενικ της Κροατίας 3-6 Μαΐου 2023.

Μάλιστα όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες ο COVID-19, προκαλεί βλάβες όπως αυτές της αιφνίδιας νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας.

«Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, η αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα μπορεί να εμφανιστεί μετά από τη λοίμωξη από τον COVID-19» αναφέρει ο διαπρεπής  Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της A'΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει:

«Μελετήθηκαν οι βλάβες που προκαλούνται στα τριχωτά κύτταρα της ακουστικής συσκευής και παρατηρήθηκε ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση της κοχλιακής βλάβης και του COVID-19. Μάλιστα, αναφέρθηκαν σε χειρότερη ανταπόκριση στις υψηλές συχνότητες, όπως αυτές μετρήθηκαν με τονικό ακοόγραμμα και ωτοακουστικές εκπομπές (TEOAES)».

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η θεραπεία παραμένει η ίδια με την ιδιοπαθή νόσο. Η χορήγηση ενδοφλεβίων κορτικοστεροειδών ή από του στόματος, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, είναι η θεραπεία εκλογής. Εάν η ακοή δεν επανέρχεται ικανοποιητικά, οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

                             ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΣ ΒΑΡΗΚΟΙΑ

Η αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα είναι ασυνήθης και η ανεύρεση της αιτίας της δύσκολη. Η επίπτωση της νόσου είναι 5-20 ανά 100.000 στη μονόπλευρη και ~2% στην αμφίπλευρη.

Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα 40-54 ετών, σε άνδρες και γυναίκες εξίσου, με ελαφρά υπερίσχυση στο αριστερό αυτί. Στο 60% των περιπτώσεων η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι ιδιοπαθής. Σε ποσοστό 32-79%  η ακοή αποκαθίσταται αυτόματα, συνήθως εντός 2 εβδομάδων από την εγκατάστασή της. Το 36% επανέρχεται πλήρως. Στην ιδιοπαθή αιφνίδια βαρηκοΐα δεν υπάρχει παθολογική βλάβη του μέσου ωτός.

Η  νευροαισθητήριος αιφνίδια βαρηκοΐα είναι επείγουσα ωτολογική νόσος και απαιτεί άμεση έναρξη θεραπείας. Παρότι η ακριβής αιτιολογία της SSNHL δεν είναι γνωστή, υπάρχουν διάφορες θεωρίες όσον αφορά την αιτιολογία της, με πιο δημοφιλείς αυτές της ιογενούς και της αγγειακής. Σε ορολογικές εξετάσεις έχουν ανευρεθεί ερπητοϊός, κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός της ανεμοβλογιάς, της ινφλουένζας, της ερυθράς, της ιλαράς, της παρωτίτιδος.

                                           ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η αιφνίδια εγκατάσταση της βαρηκοΐας συνήθως συνοδεύεται από εμβοές και ίλιγγο. Συχνά υπάρχει αίσθημα πληρότητας του ωτός, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση και  λήψη αποσυμφορητικών, αντιβιοτικών, αντιισταμινικών.

Η διάγνωση της SSNHL απαιτεί πλήρη εξέταση κεφαλής-τραχήλου, με επικέντρωση στον ακοολογικό έλεγχο, εξέταση με διαπασών, ωτοσκόπηση, τυμπανομετρία,ακοόγραμμα, ηλεκτρονυσταγμογράφημα, για να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του αιθουσαίου συστήματος και ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού  στελέχους.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με χορήγηση σκιαγραφικού  γίνεται για τον έλεγχο των γεφυροπαγκεφαλιδικών γωνιών και τον αποκλεισμό ακουστικού νευρινώματος. Η αξονική τομογραφία των κροταφικών οστών θα αναδείξει πιθανές γενετικές ανωμαλίες του έσω ωτός.

Η έρευνα της αιτιολογίας ολοκληρώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις που αφορούν  ηλεκτρολύτες, αυτοαντισώματα, ρευματοειδή παράγοντα, προθρομβίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, αντισώματα έναντι ιών και έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη, σύφιλη και θυρεοειδοπάθεια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης