Πράσινο φως για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους πήρε η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Ελον Μασκ

Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ελον Μασκ, με ανάρτηση της στο Twitter (που ανήκει στον Ελον Μασκ) έκανε γνωστό ότι έλαβε την εδώ και καιρό πολυπόθητη για την ίδια έγκριση έναρξης δοκιμών των εγκεφαλικών της εμφυτευμάτων σε ανθρώπους.

«Η απόφαση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους» αναφέρεται στην ανάρτηση της εταιρείας χωρίς ωστόσο να δίνονται ακόμη περισσότερα στοιχεία για το ποια εμφυτεύματα θα χρησιμοποιηθούν στις πρώτες δοκιμές, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής εθελοντών και πότε γενικότερα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αυτές οι δοκιμές.

Ο Ελον Μασκ οραματίζεται ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, καθώς και ανάπτυξη τηλεπαθητικών ικανοτήτων για χρήση της τεχνολογίας ώστε με νοητικές εντολές να μπορεί κάποιος να συνδέεται και να χρησιμοποιεί ένα υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή (κινητό τηλέφωνο) και να μπορεί ανάμεσα στα άλλα να συνδέεται με το Διαδίκτυο.

Η χρήση της τεχνολογίας για τηλεπαθητικές εφαρμογές έχουν προκαλέσει πάντως αντιδράσεις που σχετίζονται με ζητήματα ηθικής αλλά και  πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις από το 2019, ο Μασκ προέβλεψε ότι το Neuralink θα ξεκινούσε δοκιμές σε ανθρώπους. Αλλά τελικά η εταιρεία ζήτησε την έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) στις αρχές του 2022 και ο οργανισμός απέρριψε την αίτηση.

Πάντως η Nauralink ερευνάται για παράνομη και μη ασφαλή διακίνηση εμφυτευμάτων με επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς ενώ ελέγχεται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ μετά από καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, για βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν σε άσκοπο βασανισμό ή στον θάνατο τους.

Όπως έγινε γνωστό η έγκριση της FDA για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους δεν διακόπτει την συνέχιση αυτών των ερευνών για την Neuralink.

Να σημειωθεί ότι αν και η Neuralink θεωρήθηκε πρωτοπόρος στον τομέα εγκεφαλικών εμφυτευμάτων όταν ιδρύθηκε το 2016 εμφανίστηκαν στην πορεία άλλες εταιρείες νευροτεχνολογίας, ανταγωνίστριες της Neuralink, που κατάφεραν να πάρουν εγκρίσεις για έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους αφήνοντας την εταιρεία του Μασκ πίσω στη σχετική κούρσα και προκαλώντας της προβλήματα στην εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων.

Για αυτό και η έγκριση της FDA δίνει σίγουρα μια ανάσα στην Neuralink και μένει να δούμε τι είδους δοκιμές θα ξεκινήσει και φυσικά τα αποτελέσματα τους.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης