Οι 5 τοξικές φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να λένε οι γονείς στα παιδιά τους

Είναι φράσεις που έχουν πει οι περισσότεροι γονείς σε μια στιγμή έντασης, όταν το παιδί στυλώνει τα πόδια ή συμπεριφέρεται άσχημα.

Όμως σύμφωνα με την δρ Tobah Klein, παιδοψυχολόγο και συγγραφέα, οι γονείς  οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί με την γλώσσα που χρησιμοποιούν απέναντι στα παιδιά τους. Ειδικά φράσεις που τους προκαλούν αισθήματα ντροπής μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στην αυτοεκτίμησή τους, λέει η ειδικός στο CNBC.

Φράσεις που δείχνουν ότι ο γονιός κατηγορεί το παιδί είτε για μια συμπεριφορά ή για τα συναισθήματα που βιώνει, είναι προβληματικές. «Η ντροπή μπορεί να είναι ένα τοξικό κομμάτι για τα μικρά παιδιά, γιατί την κουβαλούν μαζί τους. ‘Μάλλον δεν θα είμαι καλός. Ας μην το δοκιμάσω αυτό’», σημειώνει η  Klein. «Αρχίζουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Είναι μια αδυναμία». 

Όταν οι γονείς κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν ντροπή, αυτό πλήττει την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρά τους, καθώς πρόκειται για τους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο και   άρα η άποψή τους έχει μεγάλη σημασία. Αυτό τα κάνει να μην τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα ή να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις, άρα χάνουν στοιχεία που θα τα βοηθούσαν να επιτύχουν αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την Klein, αυτές είναι οι 5 τοξικές φράσεις τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν:

·         Έχεις κακή διάθεση πάλι. Πάντα έχεις κακή διάθεση.

·         Γιατί πάντα συγχύζεσαι όταν συμβαίνει αυτό;

·         Ήταν ανάγκη να το κάνεις αυτό πάλι;

·         Αυτό είναι γελοίο!

·         Αντιδράς υπερβολικά. 

Τι να λέτε 

Μια πρώτη λύση, σύμφωνα με την Klein, είναι να μην πει κανείς τίποτα. Αναρωτηθείτε: «Τι συμβαίνει με εμένα; Γιατί είμαι νευριασμένος και απογοητευμένος με το παιδί μου;».

Εάν θέλετε να πείτε κάτι, διαλέξτε φράσεις με ενσυναίσθηση.

Μερικά παραδείγματα, σύμφωνα με την Klein, είναι:

·         Δεν θέλεις να το κάνεις  αυτό αυτή τη στιγμή. Καταλαβαίνω. Αλλά και πάλι, πρέπει να φύγουμε.

·         Εάν αυτό σου είναι δύσκολο, θα σε βοηθήσω.

·         Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό.

·         Θέλεις να βγεις έξω; Το καταλαβαίνω. Δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή.

Αναγνωρίστε και δικαιώστε την απογοήτευσή τους, αλλά μείνετε σταθερός σε αυτό που πρέπει να γίνει. Πρέπει να τους περάσετε το μήνυμα ότι τα σχέδιά σας δεν θα αλλάξουν γιατί εκείνα έχουν κακή διάθεση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το να αγνοήσετε με σεβασμό ένα παιδί που συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να έχει αποτελέσματα, σύμφωνα με την Klein. Αντί να επικρίνετε μια κακή συμπεριφορά, περιμένετε να περάσει.

Και εάν χάσετε την ψυχραιμία σας και πείτε κάτι το οποίο μετά μετανιώνετε, πρέπει να αναγνωρίστε το λάθος σας για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη με το παιδί. Μπορείτε να πείτε: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Εγώ φώναξα και εσύ ταράχτηκες. Και τώρα είμαστε καλά». 

moneyreview.gr

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης