Οι μεγάπτερες φάλαινες κάνουν τον γύρο του κόσμου αναζητώντας τον… έρωτα

Τα τελευταία χρόνια χάρις σε διάφορες νέες τεχνολογίες και μεθόδους ανάλυσης διαφόρων ειδών στοιχείων εντοπίστηκαν φάλαινες να έχουν ταξιδέψει σε τεράστιες αποστάσεις και να βρίσκονται σε περιοχές που το είδος στο οποίο ανήκουν δεν έχει παρουσία.

Ανάλογα κάθε φορά με το είδος της φάλαινας που εντοπίζεται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από την βάση της οι ειδικοί προχωρούν και σε εκτιμήσεις για την αιτία που οδήγησε την φάλαινα να πραγματοποιήσει αυτό το επικό ταξίδι.

Πριν από ένα χρόνο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στη Βρετανία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Biology Letters» παρουσίασαν τα ευρήματα τη έρευνας τους σύμφωνα με την οποία μια γκρι φάλαινα που εντοπίστηκε στη Ναμίμπια είχε ταξιδέψει 20 χιλιάδες χλμ. για να φτάσει εκεί.

Ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Whale Trust Maui μελέτησαν αρχεία κίνησης και άλλα δεδομένα που αφορούν 26 χιλιάδες μεγάπτερες φάλαινες τα τελευταία 45 χρόνια.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάπτερες φάλαινες αναζητώντας ταίρι δεν διστάζουν να ταξιδέψουν σε αποστάσεις έξι χιλιάδων χλμ. προκειμένου να βρουν ερωτικό σύντροφο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι σε μια περίπτωση μια αρσενική μεγάπτερη φάλαινα κάλυψε μια τέτοια απόσταση σε 49 ημέρες χρονικό διάστημα που σε σχέση με την απόσταση αποτελεί ρεκόρ.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε τι συνέβη. Όπως φαίνεται οι φάλαινες μπορούν να κινούνται στους ωκεανούς όπως κινούμαστε εμείς στην αυλή του σπιτιού μας» δηλώνει ο Τζέημς Ντάρλινγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σε μια περίπτωση οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αρσενική μεγάπτερη φάλαινα είχε ταξιδέψει από τα νησιά της Χαβάης σε ένα νησί στο Μεξικό για να βρει ταίρι καλύπτοντας απόσταση 4,545 χλμ. σε 53 μέρες.

Στη δεύτερη και πιο εντυπωσιακή περίπτωση μια αρσενική μεγάπτερη φάλαινα ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο για να βρει ταίρι. Ξεκίνησε από μια περιοχή του Μεξικού και ταξίδεψε 5,944 χλμ. για να φτάσει στα ανοικτά του νησιού Μαουί κάνοντας το ταξίδι αυτό σε 49 ημέρες.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι δεδομένου ότι οι μεγάπτερες φάλαινες κινούνται κατά μέσο όρο με ταχύτητα 4 χλμ./ώρα αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου τις ωθεί να κινούνται με μεγαλύτερες ταχύτητες μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης