Βιολογικό ρολόι έχουν και οι άντρες

Τελικά δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία – με κάθε χρόνο που περνάει μετά τα 41 χρόνια, να την πλήττει ραγδαία.

Και μετά τα 45, όσοι δεν έχουν ακόμα αποκτήσει παιδιά και το επιθυμούν διακαώς, πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Η προειδοποίηση προέρχεται από δύο μελέτες, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Η πρώτη έγινε σε ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Όλες οι γυναίκες ήταν νέες και υγιείς, οπότε οι πιθανότητες να γονιμοποιηθούν τα ωάριά τους επηρεάζονταν αμιγώς από τους άντρες τους.

Η επίδραση αυτή ήταν σαφής, με την γονιμότητα των ανδρών να ελαττώνεται κατά 7% για κάθε έτος από τα 41 τους μέχρι τα 45 τους – και μετά τα 45, να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Έτσι, τα ποσοστά επιτυχημένης εγκυμοσύνης μειώθηκαν από 60% στους άντρες ηλικίας 41 ετών, σε μόλις 35% για τους 45άρηδες.

«Η ηλικία μετράει», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πάουλα Φέτμπακ, από την Κλινική Αναπαραγωγικής Ιατρικής Huntington, στην Βραζιλία. «Και οι άντρες έχουν βιολογικό ρολόι. Δεν είναι το ίδιο όπως στις γυναίκες, αλλά ούτε αυτοί μπορούν να περιμένουν για πάντα να αποκτήσουν παιδιά. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, ιδίως αν πλησιάζουν τα 40».

Πηγή: 
web only

Δείτε επίσης