Το πρώτο ρομπότ απολύμανσης παραδόθηκε στο Ωνάσειο και αναμένεται ένα ακόμα στο Παπαγεωργίου

Το πρώτο Ευρωπαϊκό ρομπότ απολύμανσης έφτασε στην Ελλάδα την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2021 και παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ αναμένεται να παραδοθεί άμεσα ακόμα ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για μία κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, η οποία αγόρασε 200 ρομπότ απολύμανσης για Ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Με μία φόρτιση ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Δύο ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται ανάμεσα στα 31 πρώτα που λαμβάνουν ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, και Ελλάδα.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός έως € 12 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα για την αγορά των 200 ρομπότ απολύμανσης από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού καλύπτοντας τις ανάγκες με στρατηγικό και συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να σημειώσουμε, ότι το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και συνενώνει τις προσπάθειες και τους πόρους για την ταχεία αντιμετώπιση των κοινών στρατηγικών αναγκών. 

Το μέσο συμβάλλει στον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας και στην προετοιμασία για τις μελλοντικές ανάγκες που σχετίζονται με την ανάκαμψη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή διέθεσε 12 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά 200 ρομπότ απολύμανσης χώρων με υπεριώδη ακτινοβολία τα οποία θα παραδοθούν σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Αυτά τα ρομπότ μπορούν να απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία έναν κανονικό θάλαμο ασθενών μόλις σε 15 λεπτά. Πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν πολύ τα νοσοκομεία να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Η διανομή άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου 2021 με την παράδοση 30 περίπου ρομπότ σε 12 κράτη μέλη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης