Τα τέσσερα στάδια διακυβέρνησης της χώρας στην μεταπολίτευση (1974-2014)

Δημοκρατία (Καραμανλής). Κομματικό κράτος (Παπανδρέου), Παρέα (Γιωργάκης), Ότι γουστάρω κάνω (Σαμαράς). Έτσι περιγράφονται ως διαδρομή τα ΣΑΡΆΝΤΑ χρόνια απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σήμερα δεν ζούμε καμία δημοκρατία, όμως ναι : Το 1974 υπήρξε αποκατάσταση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο της εποχής του.

Ήταν ο μόνος που πέτυχε τόσα πολλά - τα περισσότερα από όλους - μέσα από έναν απέραντο σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς κανόνες, την Δημοκρατία, τους Θεσμούς και το Σύνταγμα. Δεν διανοήθηκε ποτέ να φτάσει σε ένα κυβερνητικό αποτέλεσμα παραβιάζοντας τους κοινοβουλευτικούς κανόνες,

Η περίοδος 1974 - 1980, είναι η μοναδική που λειτουργούν τα πάντα : Υπουργικό συμβούλιο, Κόμματα, Βουλή, Βουλευτές, θεσμοί. Από το 1981 και μετά, υπάρχουν δυο περίοδοι που καταστρέφουν τον υγιή κοινοβουλευτισμό που επέβαλε ο Καραμανλής :

* Ο Ανδρέας Παπανδρέου αλώνει τα πάντα δημιουργώντας κομματικό κράτος. Είναι βαθύ πιστεύω του ότι το κόμμα πρέπει να είναι σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας, αλλάζοντας δε το Σύνταγμα (1986) έχουμε έναν πρωθυπουργό - δυνάστη στο δικό του κομματικό κράτος.

* Μετά τον Σημίτη το κομματικό κράτος καταργείται και γίνεται ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. Καραμανλής, Παπανδρέου, εγκαταλείπουν τα νεκρά πια κόμματά τους και κυβερνούν με ολιγομελείς παρέες φίλων που ούτε καν εξελέγησαν ποτέ.

Και τέλος φτάνουμε στην απίστευτη περίπτωση Σαμαρά που αποφασίζει και διατάζει μόνος του για όλα. Δεν υπολογίζει τίποτε και κανέναν ((και μάλιστα του βγαίνει). Το Σύνταγμα κουρελιάζεται, η Βουλή είναι προσχηματική, το υπουργικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει ποτέ, τα κόμματα είναι νεκροί οργανισμοί, οι θεσμοί έχουν ποδηγετηθεί, οι βουλευτές είναι άβουλα όντα.

Τώρα για ποια δημοκρατία μιλούν σήμερα οι αποτυχημένοι της πολιτικής που δυστυχώς εξακολουθούν και κυβερνούν τι να πει κανείς;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης