Το ηφαίστειο Σαντορίνης προσωρινά, ανησύχησε τους επιστήμονες

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ηρεμεί. Όμως λίγο καιρό πριν είχε ανησυχήσει τους επιστήμονες! "Το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων.

Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του", δηλώνει ο Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το γεγονός της ηρεμίας δεν σημαίνει και εφησυχασμό των επιστημόνων. «Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο δείχνει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση ύπνου, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, γι΄ αυτό και πρέπει να παρακολουθείται».

Ταυτόσημη είναι η άποψη και του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή του ΑΠΘ, Κοσμά Στυλιανίδη. «Το ηφαίστειο σιγά σιγά ηρεμεί, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και κοντεύει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση», λέγει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης