Τα ασφαλισιτικά Ταμεία καταρρέουν λόγω αύξησης των συνταξιούχων και της ανεργίας

H συνεχής αύξηση της ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία, η μειωμένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία και φυγή ασφαλισμένων προς τη συνταξιοδότηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ασφαλιστικό σύστημασε πτώχευση.

Μόνο το ΙΚΑ, κατά την ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, παρουσιάζει σημαντική μείωση εσόδων, καθώς ένας στους τρεις εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος (εισφοροδιαφυγή ύψους 6 δισ. ετησίως). Απώλεια εσόδων λόγω υψηλής ανεργίας (450 εκατ. ευρώ για κάθε ποσοστιαία μονάδα), αδυναμία είσπραξης 6,7 δισ. βεβαιωμένων εισφορών και συσσώρευση οφειλών προς τρίτους 7,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα έξοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν αύξηση από 10,8 δισ. σε 11,08 δισ. από το 2011 στο 2012 λόγω αυξημένης συνταξιοδότησης.

Τον Ιανουάριο του 2014, κατεγράφησαν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Συνολικά ελέγχθηκαν 1.880 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 5.839 εργαζομένους. Ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που εντοπίστηκαν είναι 1.446 άτομα, που αντιστοιχεί στο 24,76% του συνόλου. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο για την ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης