Σκελετοί 2.600 χρόνια πριν στον Φαληρικό Όρμο

Ενδιαφέρον ρεπορτάζτου Γιώργου Λιάλιου από την "Καθημερινή". Αναφέρεται σε 168 σκελετούς που βρέυηκαν στον Φαληρικό Όρμο. Η ανάλυση των σκελετών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιγράφει ανθρώπου που δούλεψαν σκληρά στη σύντομη ζωή τους. Που καταπονούνταν καθημερινά σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες και έτσι συχνά υπέφεραν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, από ασθένειες που σχετίζονται με τον εκφυλισμό του σώματος.

Ανθρωποι που υποσιτίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους και τελικά, όταν πέθαναν, τάφηκαν λιτά, φτωχικά, ακριβώς όπως φαίνεται ότι έζησαν.κελετική έρευνα ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες και ήδη καταλήγει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Το 50% των σκελετών βρεφών που μελετήθηκαν έχουν σημάδια αβιταμίνωσης και αναιμίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες, με τη διαφορά ότι φαίνονται στα κόκαλά τους έντονα μυϊκά αποτυπώματα και βλάβες στις ενθέσεις των μυών και των συνδέσμων.

Οι σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται από την περασμένη άνοιξη σε ένα αρχαϊκό νεκροταφείο στον Φαληρικό Ορμο και η επισταμένη μελέτη των ευρημάτων δίνουν τη σπάνια πλέον ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή των ανθρώπων που έζησαν σε εκείνη την περιοχή τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Μάιο του 2012 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»,

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης