Πτυχία καλλιτεχνών: Προς 24ωρη απεργία την Τετάρτη οι ηθοποιοί

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης «πέρασε» χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εξαιρεί από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 τις προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνει στους δήμους την υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες, με αποδοχές που θα ορίζονται από κοινή υπουργική απόφαση. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την πρόσφατη απόφασή του να μη συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Μιλώντας στη συζήτηση για την τροπολογία, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε ότι το άρθρο της που εξαιρεί τους καλλιτέχνες από το Π.Δ. αποτυπώνει διά νόμου την υφιστάμενη εξαίρεσή τους από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ εκείνο που επεκτείνει το ειδικό μισθολόγιο στους δήμους στηρίχθηκε σε παλιότερη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «παραμένουν σε ισχύ και παλιότερα άρθρα και αποφάσεις που αφορούν ήδη ρυθμισμένες μισθολογικά κατηγορίες. Με αυτά τα δύο άρθρα λοιπόν (…) επιστρέφουμε σε μια καθαρή κατάσταση, εξαιρούμε τους καλλιτέχνες από το Π.Δ. και βελτιώνουμε τα πεδία που ήταν αρρύθμιστα».

Οπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «παραμένουν σε ισχύ και παλιότερα άρθρα και αποφάσεις που αφορούν ήδη ρυθμισμένες μισθολογικά κατηγορίες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία «εμβαλωματική», καθώς δεν εξαιρεί από το Π.Δ. τους καλλιτέχνες που απασχολούνται σε εκπαιδευτικές ή και διοικητικές θέσεις, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι θα θέσει σε κίνδυνο υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις. Σχόλιο στη συζήτηση έκανε και ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος παρατήρησε ότι δεν θα είχαν προκύψει τα πρόσφατα προβλήματα εάν τα συναρμόδια υπουργεία είχαν εισακούσει τις σχετικές παρεμβάσεις του, με τον κ. Γιατρομανωλάκη να αποκρίνεται ότι τις γνωρίζει και ασχολείται με το όλο θέμα από το 2021.

Από τη μεριά τους, τα καλλιτεχνικά σωματεία και εκπρόσωποι σπουδαστών δραματικών σχολών, έχοντας την υποστήριξη και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ζητώντας μεταξύ άλλων απόσυρση του Π.Δ. για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες και ένταξη των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.). Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει απευθυνθεί πολλές φορές στους αρμοδίους για τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και δράσεις όπως μηχανοκίνητη πορεία την Τρίτη, κρέμασμα μαύρων πανιών σε κεντρικά θέατρα κ.ά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος θα συμμετέχει επίσης στη μηχανοκίνητη πορεία, ενώ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην τελετή έναρξης του θεσμού «2023 – Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, με αίτημα τη μη μετατροπή πέντε μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και αφού συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα τεθεί προς ψήφιση, ενδεχομένως στις 13 Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης