Πρώτα έκλεψαν από τα Πανεπιστήμια τα μετρητά. Τώρα θέλουν να τους πάρουν και την ακίνητη περιουσία! Το πλιάτσικο συνεχίζεται

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το πολιτικό σύστημα πριν λίγουσ μήνες υφάρπαξε - δηλαδή κατέκλεψε - τα ταμειακά αποθέματα των Πανεπιστημίων. Μετέτρεψε τις καταθέσεις τους σε ομόλογα φια ένα μόλις... λεπτό και εν συνεχεία υποκρίθηκε ότι τα "κούρεψε" ενώ απλά τα μετέφερε σε δικούς του λογαριασμούς!

Τώρα πάλι οι πολιτικοί θέλουν να πάρουν και την ακίνητη περιουσία των Πανεπιστημίων ώστε να την εκποιήσουν, νοικιάσουν κ.ο.κ. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «δραματικές» τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Σε έκτακτη συνάντησή τους στο Λαύριο, συζήτησαν το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συγκεκριμένα γι΄αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκληση της έκτακτης συνόδου, οι πρυτάνεις σημειώνουν: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος».

Οι Πρυτανικές Αρχές τονίζουν ακόμη στο ψήφισμά τους ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης