Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στις Philips, LG Electronics, Panasonic, Samsung, Toshiba και Technicolor τo μεγαλύτερο πρόστιμο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές ύψους 1,47 δισ. ευρώ για τη λειτουργία δύο καρτέλ σε διάστημα μιας δεκαετίας.
Υψηλόβαθμα στελέχη από τις Philips, LG Electronics, Panasonic, Samsung, Toshiba και Technicolor οργάνωναν συναντήσεις από το 1996 μέχρι και το 2006 με σκοπό να καθορίσουν τις τιμές και να μοιράσουν τις αγορές για την πώληση τηλεοράσεων και οθονών υπολογιστών καθοδικών λυχνιών. Οι συναντήσεις αυτές γίνονταν σε διάφορες ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις. Ονομάστηκαν μάλιστα και «πράσινες συναντήσεις» αφού έληγαν πάντα με μια παρτίδα γκολφ.
Ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι «αυτά τα καρτέλ για καθοδικές λυχνίες διαθέτουν τα χειρότερα χαρακτηριστικά αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύονται αυστηρά σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη».
Οι σωληνωτές καθοδικές λυχνίες έχουν σήμερα αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από πιο προηγμένες τεχνολογίες απεικόνισης αλλά την εποχή που γίνονταν οι συναντήσεις αντιπροσώπευαν το 50 με 70% της τιμής της οθόνης και ως εκ τούτου ο καθορισμός των τιμών και η χάραξη των αγορών από τις συγκεκριμένες εταιρείες ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για τους καταναλωτές.
Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη ποινή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Επιτροπής ήταν ένα πρόστιμο ύψους 1,38 δισ. ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στους συμμετέχοντες στο καρτέλ υαλοπινάκων αυτοκινήτων το 2008. Ορισμένες από τις κατηγορούμενες εταιρείες πάντως χαρακτήρισαν το πρόστιμο αδικαιολόγητο και δυσανάλογο και δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τις επιλογές τους για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.