Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού πρέπει να εκπέσει του αξιώματος

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, και ο γενικός γραμματέας του σωματείου και δεξί χέρι του πρώτου, Γεώργιος Σκούμας, αδελφός του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Σκούμα. Εναντίον του Γ. Σκούμα εκκρεμούν και άλλες σοβαρές ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της αυτοδικίας και της εξύβρισης και απειλής.

Η καταδίκη των Αυγερινού-Σκούμα είναι εξαιρετικά σοβαρό γεγονός καθώς αφενός μεν η συμπεριφορά των δύο στρέφεται κατά του ίδιου του Ερυθρού Σταυρού και της φήμης του (ο μηνυτής ήταν πρόεδρος τοπικού τμήματος) και αφετέρου οφείλει να οδηγήσει αυτομάτως στην έκπτωση από τα αξιώματα και των δύο και τον ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Αυτό βέβαια θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια (και γι’ αυτό ελέγχεται η Δικαιοσύνη) καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού του μεγαλύτερου σωματείου της χώρας, για μέλη για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος αναστέλλεται η ιδιότητά τους μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί της κατηγορίας που τα βαρύνει. Εδώ πλέον δεν έχουμε μόνο άσκηση δίωξης, αλλά καταδίκη.

Σκοτεινή εικόνα

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» πίσω από τη βιτρίνα των λαμπερών εκδηλώσεων του σωματείου, πίσω από τις εκατοντάδες διαφημιστικές προσωποπαγείς προβολές του προέδρου του ΕΕΣ, Αντώνη Αυγερινού, πίσω από την κοπιώδη εργασία χιλιάδων εθελοντών και εκατοντάδων εργαζομένων, κρύβεται η σκοτεινή εικόνα μιας όχι και τόσο δημοκρατικής διοίκησης.

Η καταδίκη των Αυγερινού και Σκούμα αφορά την υπόθεση ενός ακινήτου του Ερυθρού Σταυρού στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Το τμήμα Παπάγου-Χολαργού του ΕΕΣ για χρόνια υπολειτουργούσε, ενώ δεν υπήρχαν καν γραφεία για τη στέγασή του, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να γίνονται στο σπίτι του προέδρου του τοπικού τμήματος και μηνυτή, Γιάννη Φράγκου.

Κάποια στιγμή, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και η ταμίας του ανακάλυψαν ότι στην περιοχή του Δήμου Παπάγου-Χολαργού υπήρχε ένα ακίνητο του οποίου η διαχείριση είχε ανατεθεί με διαθήκη στον Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο το ακίνητο, όπως καταγγέλλεται, ήταν «εγκαταλελειμμένο», «δίχως κανένα έσοδο και καμία ωφέλεια» για τον Ερυθρό Σταυρό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού ανέθεσε στον Φράγκο την παραχώρηση χρήσης του ακινήτου με συμφωνητικό. Ο τελευταίος προχώρησε στην ανακαίνιση του κτιρίου με την προσωπική του επίβλεψη και εργασία και μέσω δωρεών που ο ίδιος βρήκε και στο τέλος τοποθετήθηκε και μια πινακίδα με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Η διοίκηση μάλιστα είχε συγχαρεί δημόσια τον Φράγκο για τη δουλειά του και είχε παρασταθεί στα εγκαίνια του χώρου.

Τα πράγματα όμως έλαβαν μια περίεργη τροπή μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου 2022 στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τα τοπικά αποτελέσματα, στις εκλογές για το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο δεν εξελέγη πρώτος ούτε ο πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός αλλά ούτε ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Σκούμας, αλλά πρώτος αναδείχτηκε ο (μηνυτής) Γιάννης Φράγκος.

Από τότε ξεκίνησε ένας ανελέητος «πόλεμος» κατά του Φράγκου («“Σημεία και τέρατα” στον Ερυθρό Σταυρό», «Documento», 13/9/2022). Οπως καταγγέλλεται, το βράδυ των εκλογών ο Γεώργιος Σκούμας τηλεφώνησε στον Φράγκο και φέρεται να του είπε: «Τι σταυροί είναι αυτοί που πήρα, εσύ στον εαυτό σου έδωσες 115 και εγώ μόνο 38. Είσαι ψεύτης, λαμόγιο, διπρόσωπος, θα δεις τι σε περιμένει, άφησες και βγήκανε οι άλλες, δεν ντρέπεσαι».

Λίγο μετά ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα, όπως καταγγέλλεται, ξανά από τον γενικό γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος φαίνεται να είπε: «Ψεύτη, λαμόγιο, θα δεις τι θα πάθεις. Σε έναν μήνα θα σου κλείσω το τμήμα». Στη συνέχεια η διοίκηση Αυγερινού με μια σειρά συμπεριφορών (μέρος της οποίας είναι και η συκοφαντική δυσφήμηση) φέρεται πως επιχείρησε να κλείσει το τοπικό τμήμα.

Η παραπάνω υπόθεση είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Την περασμένη Πέμπτη εκδικάστηκε -μετά από δύο χρόνια αναβολών- η αίτηση ακύρωσης των εκλογών βάσει των οποίων εκλέχθηκε πρόεδρος του ΕΕΣ ο Αντώνης Αυγερινός καθώς φαίνεται -βάσει όσων παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο- να έχουν συμβεί και εδώ σημεία και τέρατα.

Μεταξύ των σοβαρών καταγγελιών που διατυπώνονται γίνονται αναφορές για αθρόα εγγραφή μελών από την πλειοψηφία της προσωρινής διοίκησης, για έλλειψη απαρτίας, παρατυπίες στη σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής, παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, μη ταυτόχρονη αποσφράγιση της ψήφου, έλλειψη λειτουργίας της εξελεγκτικής επιτροπής, αποκλεισμό ολόκληρων περιφερειακών τμημάτων που δεν πρόσκεινται στη διοίκηση κ.ά.

Τραγελαφικό είναι και το καταγγελλόμενο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο εκδόθηκαν τελικά αποτελέσματα και συντάχθηκε πρακτικό, ενώ η καταμέτρηση και οι εκλογές σε ένα τμήμα πραγματοποιήθηκαν μία εβδομάδα μετά και σε αρκετά άλλα τμήματα οι κάλπες ανοίχθηκαν την επόμενη μέρα από τη σύνταξη του πρακτικού.

Φοροδιαφυγή

Βέβαια οι δικαστικές περιπέτειες του κ. Αυγερινού δεν τελειώνουν εκεί. Σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει από τον Δεκέμβριο του 2022 ποινική δίωξη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, με τη μορφή της υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης σχετικά με οφειλές του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» (ΚΙΕΝ) προς το Δημόσιο (κακούργημα).

Η δίωξη έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία μετά από μήνυση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που κατατέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022. Οι οφειλές του ΚΙΕΝ προς το Δημόσιο δημιουργήθηκαν επί των διοικήσεων του Ανδρέα Μαρτίνη, όμως η τωρινή διοίκηση υπό τον Αντώνη Αυγερινό, δεν έχει προχωρήσει σε διευθέτησή τους. Βάσει νόμου, ex officio ο πρόεδρος του ΕΕΣ είναι και πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Των Συντακτών

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης