Επιτέλους το χρέος σε ΕΦΚΑ και Δημόσιο να έχει ταβάνι

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κοινή λογική. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαιωνίζονται προβλήματα ή να γίνονται ακόμα χειρότερα. Την δεκαετία του 70, μετά την πτώση της χούντας, τα χρέη προς το Δημόσιο μπορούσαν να μεγαλώνουν έως +75%. Ένα χρέος 10.000 ευρώ, σταματούσε στο 17.500, γινόταν άτοκο και οι οφειλέτης σε βάθος χρόνου δίνοντας κάθε φορά ότι μπορεί, το εξοφλούσε. 

Είκοσι χρόνια μετά έρχεται ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπουργός Οικονομικών τότε και επιβάλλει το όποιο χρέος να αυξάνεται... αιωνίως! Το έκανε υποστηρίζοντας ότι έτσι θα απέτρεπε την αύξηση των οφειλετών. Το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστρέψει χιλιάδες ανθρώπους που είδαν μικρά χρέη τους να γίνονται μεγάλα, να τοκίζονται διαρκώς και να είναι αδύνατη η εξόφλησή τους. Οφειλέτες για πάντα. 

Στα επόμενα είκοσι χρόνια τώρα, δηλαδή στο σήμερα. Κάθε μέρα περίπου 500 οφειλέτες του ΕΦΚΑ εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις τους. Σχεδόν οι μισοί είχαν μπει στις 120 δόσεις. 

Οι συνολικές οφειλές στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 47,56 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις καθώς από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023 τα χρέη μπήκαν οφειλές ακόμη 385εκατ. ευρώ. Μόνο το 4ο τρίμηνο του 2023 προστέθηκαν άλλοι 42.455 οφειλέτες.

Τι μας λέει η κοινή λογική; Το χρέος να σταματά στο +75% όπως κάποτε. Και ο οφειλέτης να μπορεί άτοκο πια να το εξοφλεί. Εδώ δεν μπορούν να πληρώσουν τις 120 δόσεις, τις εγκαταλείπουν και ξαναχρωστούν ΟΛΟ το ποσό που τοκίζεται (και ότι πλήρωσαν χάθηκε). Είναι δυνατόν να τοκίζουν αιωνίως ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί το 80% τους είναι τόκοι και πρόστιμα που... τοκίζονται;  

(ΥΓ: Τι λέει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοiπή αντιπολίτευση για αυτό; Μπα ψάχνουν την ευρωβουλευτή Ασημακοπούλου από που πήρε κάτι email).

                                           ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης