Μία 60χρονη και το 5χρονο εγγόνι της τα θύματα της έκρηξης στη Μόρια

Μια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της έκρηξης, που προκλήθηκε πιθανώς από φιάλη υγραερίου, στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, το βράδυ της Πέμπτης.

Μια ακόμη γυναίκα και το ανήλικό της παιδί της υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα.

Επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών από τη φωτιά.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές. Έντρομές γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους Κούρδοι από το Ιράκ, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ εξεγερμένοι άρχισαν να βάζουν φωτιές σε σκηνές και κοντέινερ. Η φωτιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Ο χώρος εκκενώθηκε, όπως επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hot spot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα ξημερώματα οι φωτιές έσβησαν, αν και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές και τα υπάρχοντά τους καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης