Μήλον της έριδος η Εμπορική. Πρώτος μνηστήρ η Alpha Bank. Ταχύτατες πλέον οι εξαγορές Τραπεζών

Οι Έλληνες τραπεζίτες επιχειρούν να διασώσουν τις Τράπεζές τους και να παραμείνουν ιδιοκτήτες τους μέσω των συγχωνεύσεων. Στόχος είναι να ισχυροποιηθούν αποβάλλοντας από την αγορά τους μικρότερους ανταγωνιστές και μεγαλώνοντας σημαντικά για λογαριασμό τους τα μερίδια αγοράς.

Οι Έλληνες τραπεζίτες υπέστησαν τριπλή καταστροφή: Οι μετοχές τους ευτελίστηκαν, έχασαν δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, ένα στα 4 δάνεια δεν πληρώνεται πια. Έτσι ξεκίνησε η αναδιάρθωση του τραπεζικού περιβάλλοντος, με πρώτη πράξη την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς.

Μια δεύτερη συμφωνία αναμένεται σύντομα, με πρωταγωνίστρια την Alpha Bank, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Credit Agricole για την απόκτηση της Emporiki Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι δύο πλευρές έχουν «δώσει τα χέρια». Μάλιστα έχει ολοκληρωθεί ο καθιερωμένος έλεγχος των στοιχείων της Εμπορικής (due diligence) από την Alpha Bank.

Στο νέο σχήμα η Credit Agricole θα κατέχει κρίσιμο ποσοστό και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ το νέο τραπεζικό σχήμα θα στηριχτεί κεφαλαιακά και από το Paramount Fund του Κατάρ, που κατέχει ποσοστό 4,7% στην Alpha Bank.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «δυναμικά» θα διεκδικήσουν την Εμπορική και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Σε ό,τι αφορά τώρα το νέο σχήμα Πειραιώς-ΑΤΕ, εκτιμάται ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν από την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕ θα φθάσουν στα 155 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια στα 155 εκατ. ετησίως.

Από τη συνένωση δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα και αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και η παρουσία του ομίλου της Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2012. Το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ, με το προσωπικό του Ομίλου στους 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης