Οι δανειστές... τρελάθηκαν και ζητούν όποιος δηλώνει τα κρυφά του εισοδήματα να τα χάνει ΟΛΑ (!) και να πληρώνει και ένα 20% από πάνω! Τι να γλυτώνει; Τα ποινικά δικαστήρια!
Συγκεκριμένα οι δανειστές έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων η οποία θα μπορύσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα και να απελευθέρωνες κεφάλαια που θα ενίσχυαν την ρευστότητα της αγοράς, επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το ... 120% του κεφαλαίου!
Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.
Οι δανειστές επιμένουν ότι αν δεν υπάρξει "σκληρή γραμμή" πολλοί δεν θα δηλώνουν εισοδήματα ελπίζοντας είτε σε μόνιμη απόκρυψη είτε σε τέτοιες ρυθμίσεις.
Όλα αυτά είναι αδιανόητα πάντως γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει το συντομότερο δυνατό κάθε εκκρεμότητα με τους θεσμούς και να γίνει η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα θέλει επίσης γρήγορα να ετοιμάσει και το έδαφος για την ομαλή διεξαγωγή της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο κλίμα αυτό ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης στο Μαξίμου, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή.
Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα προβλήματα πέραν των κρυφών εισοδημάτων που προαναφέραμε. Για παράδειγμα παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις.
Οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό.