Με την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου για το πέρας της κτηματογράφησης να πλησιάζει, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, απάντησε στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αυλωνίτη. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας την περαιτέρω παράταση της διαδικασίας κτηματογράφησης για τους πολίτες της Κέρκυρας.
Ο κ. Κυρανάκης στην απάντηση του εξήγησε ποια βήματα μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να δηλώσουν γρήγορα την ακίνητη περιουσία τους, ψηφιακά ή δια ζώσης.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας πολίτης για να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο όπως τα παρουσίασε ο κ. Κυρανάκης είναι τα εξής:
Μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr
Μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης
Στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω της νέας εφαρμογής dilosi.ktimatologio.gr;
Για τη διευκόλυνση των πολιτών το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησαν μία νέα ψηφιακή εφαρμογή στη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου όλοι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν το ακίνητό τους, χωρίς να απαιτείται μηχανικός και έξοδα τοπογραφικού, εφόσον συμφωνούν με την οριοθέτηση που βλέπουν στον χάρτη, ή υπάρχει μια εύλογη απόκλιση.
Η όλη διαδικασία δήλωσης ακινήτου ολοκληρώνεται μέσω 4 βημάτων:
Πρώτον, ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον του https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει δημιουργία νέας δήλωσης.
Δεύτερον, ο χρήστης βλέπει προσυμπληρωμένα τα προσωπικά του στοιχεία και συμπληρώνει ό,τι λείπει. Υπάρχει και η εναλλακτική να δηλώσει πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου του και των σχετικών στοιχείων.
Τρίτον, επιλέγει τον τύπο ακινήτου και εντοπίζει το γεωτεμάχιό του στον ψηφιακό χάρτη που εμφανίζεται.
Θα χρειαστεί στη συνέχεια να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.
Αν δεν συμφωνεί με την οριοθέτηση του χάρτη, μπορεί είτε να αναρτήσει τοπογραφικό, είτε να σχεδιάσει ο ίδιος πάνω στον χάρτη το περίγραμμα του οικοπέδου του.
Τέταρτον, ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή δήλωσης και σύντομα θα έρθει στο δηλωμένο e-mail του ειδοποίηση πληρωμής του παραβόλου.
Εναλλακτικά, αν δεν θέλει να δηλώσει ψηφιακά το περιουσιακό του δικαίωμα, μπορεί να επισκεφθεί το Γραφείο Κτηματογράφησης και να εντοπίσει το οικόπεδό του μαζί με έναν υπάλληλο.
Ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα υπάρξει ανοχή και υποστήριξη για ελλιπείς δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι 30/11, και ότι τα συμπληρωματικά έγγραφα θα μπορούν να προσκομιστούν και αργότερα.
Κάλεσε τους πολίτες να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους και ξεκαθάρισε ότι διαδικασίες διορθώσεων υπάρχουν και στο Λειτουργούν Κτηματολόγιο, όταν αυτό εκκινήσει για όλες τις περιοχές της Κέρκυρας, της Θεσπρωτίας και της Κρήτης στο τέλος του 2025.