Ειδοποιητήρια: "Από σήμερα δεν εργάζεστε..."

Ακόμη και σήμερα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν ενημερωτικά σημειώματα, που τους αναγγέλουν ότι από σήμερα δεν πρέπει να παρουσιαστούν στη δουλειά τους αφού τίθενται σε "εφεδρεία".

Πρόκειται για 16.000 εργαζόμενους που είναι κοντά στην σύνταξη (σε δύο χρόνια), ενώ ακολουθούν άλλοι 4.000 που συνταξιοδοτούνται άμεσα. Οι απολύσεις αυτές- γιατί περί απολύσεων πρόκειται - θα δημιουργήσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες αφού είναι "τυφλές". Αποχωρούν δηλαδή έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται εκκρεμή θέματα, χωρίς οι υπηρεσίες τους να είναι βέβαιο ότι θα έχουν καλύψει τα κενά τους.

Ποιοι βλέπουν την έξοδο

Τα εισιτήρια της εφεδρείας που έχουν τον νοµικό χαρακτήρα των διαπιστωτικών πράξεων άρχισαν ήδη να κοινοποιούνται έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι δεσµεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας που απαιτεί την εξοικονόµηση 300 εκατ. ευρώ εντός του 2012. Η εφεδρεία ωστόσο δεν συνεπάγεται µόνο οικονοµικό όφελος για το κράτος, αλλά σπάει και το ταµπού περί µονιµότητας των δηµοσίων υπαλλήλων. Οι πρώτοι οι οποίοι έλαβαν το εισιτήριο εξόδου, τους κοινοποιήθηκε δηλαδή η διαπιστωτική πράξη απόλυσής του και κατάργησης της οργανικής τους θέσης, είναι οι περίπου 4.000 υπάλληλοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συµπληρώσει ήδη 35 χρόνια πραγµατικής συντάξιµης δηµόσιας υπηρεσίας. Η κατηγορία αυτή των υπαλλήλων, παρ’ ότι στην πράξη είχαν συνταξιοδοτηθεί, µπορούσαν ως σήµερα να παραµένουν για τρία χρόνια στο ∆ηµόσιο.

∆ιαπιστωτικές πράξεις για κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν στο ∆ηµόσιο, οι οποίες, εκτός των άλλων, αναµένεται από αύριο να δηµοσιευθούν σταδιακά στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιήθηκαν και σε περίπου 12.000 µόνιµους υπαλλήλους που τίθενται σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» ως τις 31 ∆εκεµβρίου 2013. Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει τους υπαλλήλους του δηµόσιου τοµέα, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠ∆∆, οι οποίοι ως την 31η ∆εκεµβρίου 2013 συµπληρώνουν κατ’ ελάχιστον τριάντα πέντε έτη πραγµατικής και συντάξιµης υπηρεσίας και έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον το πεντηκοστό πέµπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους.

Η ένταξη αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιµότητα έγινε αυτοδικαίως, µε βάση σχετικούς πίνακες που ήταν ήδη έτοιµοι από τις 15 Νοεµβρίου 2011, χωρίς την υποβολή αίτησης εκ µέρους τους, µε την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων από τους γενικούς γραµµατείς των υπουργείων ή των κατά περίπτωση οργάνων διοίκησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης