Δραματική η κατάσταση στον Έβρο

Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στο νομό Έβρο. Οι παραποτάμιες περιοχές από την Ορεστιάδα μέχρι και τις Φέρες παραμένουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Η στάθμη του ποταμού διατηρείται εδώ και μια εβδομάδα πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού. Φράγματα έχουν σπάσει, σπίτια κοντά στην κοίτη του Έβρου έχουν εκκενωθεί και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει. 

Οι πληροφορίες από τη Βουλγαρία είναι ανησυχητικές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στη γειτονική χώρα καταλήγουν στον Έβρο και από εκεί στην Ελλάδα. 

Οι κάτοικοι του νομού έχουν μάθει να ζουν με τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου, ωστόσο φέτος η υπερχείλιση δεν έχει προηγούμενο. 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Βύσσα, Κυπρίνος, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέας, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες στο νομό 'Εβρου μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο υπουργείο Εσωτερικών. 

Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 100.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό 'Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.

Οι υπηρεσίες των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων δίνουν «μάχη» για να προστατευθούν οι κατοικήσιμες περιοχές και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι ζημιές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο δεν μπορούν ακόμα να αποτιμηθούν, καθώς πρέπει να υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής που είδαν όλη τη φετινή σοδειά να «πνίγεται» από τα νερά. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης