Γιατί ο Ερντογάν μιλά για την συνθήκη της Λωζάνης

Ο Ερντογάν μιλώντας για τα "σύνορα της καρδιά τους" και αμφισβητώντας δήθεν, την συνθήκη της Λωζάνης, δεν ενδιαφέρεται για τα ελληνικά νησιά αλλά α) Να αποδομήσει τους Κεμαλιστές και β) να είναι στην διανομή εδαγών μετά την ήττα του ISIS.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσιεύει εκτενή ανάλυση για την επανειλημμένη το τελευταίο δίμηνο κριτική του προέδρου της Τουρκίας στη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, βάσει της οποίας ρυθμίστηκαν όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας συνολικά.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Ερντογάν και των οπαδών του έχει έναν συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι βέβαια τα ελληνικά νησιά, αλλά ο Ισμέτ Ινονού και η πολιτική του κατά της θεοκρατίας. «Ο Ινονού ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λωζάννη. Μετά τον θάνατο του Ατατούρκ το 1938 τον διαδέχθηκε στην προεδρία.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν προετοιμάζει τον αποχαιρετισμό του κεμαλισμού, της κυρίαρχης μέχρι σήμερα ιδεολογίας στην Τουρκία.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον διεθνολόγο Μπασκίν Οράν από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον οποίο η κριτική του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης έχει λιγότερο να κάνει με τα ελληνικά νησιά και περισσότερο με το κουρδικό και την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Μοσούλη. Μάλιστα στη Λωζάννη η Τουρκία δεν είχε καν θέσει ζήτημα Δωδεκανήσου που κατοικούνταν κατά 90% από Έλληνες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης