Βαλαβάνη: Διαγραφή των χρεών πολιτών που δεν έχουν κανένα εισόδημα

Σπουδαίες μεταρρυθμίσεις αναγγέλλει η αν. υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη που φτάνουν και μέχρι την διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο για όσους έχουν μηδενική περιουσία και ασήμαντα εισοδήματα. Θυμίζουμε ότι η κυρία Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι από τα 76 δισ. ευρώ που εμφανίζονται ως χρέη προς το Δημόσιο μόλις τα 9 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι είναι δια βίου εγκλωβισμένοι σε εικονικά χρέη λοιπο΄ν αλλά με την μεταρρύθμιση Βαλαβάνη θα απελευθερωθούν επανερχόμενοι στο οικονονικό περιβάλλον με τις πρέπουσε προϋποθέσεις.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

* Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, Θα εξαιρεθούν νησιά άγονης γραμμής

* Κατάργηση ΕΝΦΙΑ το 2015 με το νεο φόρο ΦΜΑΠ,

* Αλλαγή έως τα τέλη Μαίου 2015 στις αντικειμενικές αξίες (ήδη έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει τις υπάρχουσες και θα εισηγηθεί τις νέες)

* Νέα φορολογική κλίμακα και ατάργηση τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2015.

* Επανεξέταση φοροαπαλλαγών με πιθανότερο σενάριο να ισχύουν με βάση εισοδηματικά κριτήρια

* Κίνητρα μέσω λοταρίας και άλλων μέσων ώστε να συνεχίσουν οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις

* Καμία αύξηση στο φόρο πετρελαίου και σταδιακά κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

* Υπάρχει διαφωνία με το μέτρο νεας φορολόγησηες των τσιγάρων γιατί ήδη υπάρχει υπερ-φολόγηση (88% επί της τιμής του πακέτου) και μία αύξηση της φορολογίας οδηγεί σε έξαρση του λαθρεμπορίου.

* Σχέδιο διαγραφής χρεών πολιτών χωρίς κανένα εισόδημα

* Δεν καταργείται το οικογενειακό επίδομα

* Περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό της τελευταίας 5ετίας. Ο φορολογικός συντελεστής ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν  και ένα από τα σενάρια είναι να κινηθεί στα επίπεδα του 15%.

* Σχέδιο για πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) για συγκεκριμένες συναλλαγές ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή εισοδήματος και ΦΠΑ

* Στο περιουσιολόγιο και τα μετρητά αλλά όχι για να φορολογηθούν αλλά για να γνωρίζει το κράτος αν αυτά έχουν προκύψει από δηλωμένα εισοδήματα ή όχι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης