Από Τετάρτη 1η Ιουλίου η Ελλάδα είναι απένταρη και μόνη

"Κύριε Βαρουφάκη περάστε έξω!". Το Eurogroup συνεδρίασε χωρίς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι εταίροι ξεκίνησαν την απομόνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα είναι τραγική: Μια Ελλάδα με άδεια ταμεία, χωρίς σχέδιο για τίποτε που διαπληκτίζεται με τους εταίρους της σε... ιδεολογικό επίπεδο και που μετά το δημοψήφισμα θα βρεθεί απένταρη και χωρίς βοήθειες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Οι Ευρωπαίοι ήδη δηλώνουν ότι το έγγραφο που παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ τελεσίγραφο και πως όταν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο παραπλανούν τον κόσμο,

«Η θέση των θεσμών δεν είναι take it or leave it», είχε πει χαρακτηριστικά και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. « Δεν υπάρχει τελεσίγραφο», είχε εξηγήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες ανησυχούν ότι αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα εκτονώσουν την αναστάτωση θα είναι δύσκολο να παραμείνουν σε λειτουργία τα ΑΤΜ και με ένα τόσο επιβαρυμένο κλίμα να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα τα καταστήματα.

Έτσι η εικόνα ευφορίας στους διαδρόμους της Βουλής όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον περίπου ευτυχείς για τη νίκη επί των "κακών" Ευρωπαίων, θα έχει και κλειστές τράπεζες αν όχι την Δευτέρα, από Τετάρτη, αφού ΔΕΝ δόθηκε παράταση για επέκταση του προγράμματος.

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!

Υπάρχει ακόμη χρόνος για έναν συμβιβασμό δηλώνει ο κ. Τσίπρας αλλά την απάντηση πήρε από την οργισμένη τοποθέτηση του Χορστ Ζεεχόφερ που είπε: "Να τελειώνουμε με το «τσίρκο» που μας προσφέρει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. Ο Ζεεχόφερ είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Με την εκπνοή του προγράμματος την Τρίτη, 30 Ιουνίου, δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία ούτε η δυνατότητα βοήθειας για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, πλήν της βοήθειας που προβλέπει η ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους η οποία και θα καταβληθεί μόνο αν παραστεί ανάγκη

-Δεν υπάρχει ευρωπαικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν χρήματα βοήθειας, δεν υπάρχει μνημόνιο.

-Η ΕΚΤ θα πρέπει να καθορίσει άμεσα τη στάση της για την κάλυψη ή όχι των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών

-Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την "ομπρέλα" του ΔΝΤ, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει το Μάρτιο του 2016

-Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει τα χρήματα να αποπληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ που λήγουν την Τρίτη. Αν εξοφληθεί η δόση δεν υπάρχει "πιστωτικό γεγονός" και το ερωτηματικό θα τεθεί ξανά στις 20 Ιουλίου όταν λήγει ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης