Αποφασίζουν και διατάζουν για τα υπερχρεωμένα

Σημαντικές διατάξεις του νόμου 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είχαν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχουν αποτελέσει δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για χιλιάδες καταναλωτές, τροποποιεί επί τα χείρω, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή με τίτλο «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010».

Η επιβολή της μηνιαίας δόσης προωθείται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη για να καλύψει το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών των τραπεζών, «ωραιοποιώντας» τα λογιστικά βιβλία τους. Με τη συνεχιζόμενη πληρωμή -έστω και στα χαρτιά- μηνιαίων δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά -πολλά εκ των οποίων είναι τιτλοποιημένα- ως ενήμερα

Εμπαιγμό για τους καταναλωτές» χαρακτήρισε και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» Παναγιώτα Καλαποθαράκου το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Όπως ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου, η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει υπόμνημα με 12 σημεία τα οποία έχρηζαν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας, μερικά εκ των οποίων έγιναν δεκτά. Ωστόσο είναι απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου η, έστω και τελευταία στιγμή, βελτίωση του νομοσχεδίου στα εξής σημεία:

- Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου.

- Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού.

- Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ).

- Η διατήρηση στα 4 έτη της περιόδου ρύθμισης και όχι η αύξησή της.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης