Αμετακίνητοι οι δανειστές ίσως αναγκάσουν τον Σαμαρά σε πρόωρες πολιτικές εξελίξεις

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να "πνίγεται" μέσα στα ίδια της τα ψεύδη. Συνεχίζει να διοχετεύει πληροφορίες ότι οι δανειστές "μαλακώνουν", ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα... χθες Τετάρτη, ότι γίνεται νεα τηλεδιάσκεψη στη θέση της ( δεν έγινε) κ.ο.κ.

Η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές κρατούν σκληρή θέση και δεν κάνουν βήμα πίσω. Μάλιστα στο Παρίσι οι της τρόικας εξήγησαν στον κ. Χαρδούβελη ότι αυτή η τακτική δεν είναι δική τους επιλογή αλλά "ΕΝΤΟΛΗ των δανειστών, δηλαδή των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ".

Η τρόικα επιμένει λοιπόν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και ζητεί την άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η απόσυρση της μείωσης στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση του φόρου πολυτελείας κ.α. Στην πραγματικότητα οι δανειστές έχουν αποφασίσει ΠΑΡΑΤΑΣΗ του προγράμματος τουλάχιστον για έναν χρόνο και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το χρόνο, αφού δουλεύει υπέρ τους.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με δημόσιες δηλώσεις τους, απέκλεισαν επί της ουσίας νέα πρόσθετα μέτρα (ΦΠΑ στα νησιά, ασφαλιστικό κ.ο.κ.) που θα οδηγούσαν σε περιδίνηση την κυβέρνηση.

Ποιο είναι το σχέδιο Σαμαρά; Θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία - πακέτο (αξιολόγηση - ECCL γραμμή πίστωσης) εντός Ιανουαρίου, ώστε να φτάσει στην προεδρική εκλογή με το επιχείρημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην Αθήνα επιβάλλεται, απλώς, παράταση του προγράμματος, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, με πρώτη τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με τις σχετικές πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης