"Έχουμε τα 2.000 ονόματα που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα" λέγει το υπουργείο. Παρά τις κινητοποιήσεις η πλειονότητα των διευθύνσεων προσωπικού κρατικών υπηρεσιών απέστειλε τα στοιχεία των «διαθέσιμων» υπαλλήλων.
Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ταυτοποιεί τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί, με τα δεδομένα που διαθέτει από την απογραφή, καταγράφοντας μικρές αποκλίσεις. Η πλειονότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών καθηκόντων που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τις υπηρεσίες), συγκεντρώνεται κυρίως σε υπουργεία, αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, πανεπιστήμια και ΟΤΑ.
Η άρνηση των δημάρχων και των γραφείων προσωπικού των ΟΤΑ να αποστείλουν στοιχεία (περίπου 35 από τους 325 ΟΤΑ έχουν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του υπουργείου) θα δημιουργήσει μικρές καθυστερήσεις, σύμφωνα με πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην καταγραφή των υπαλλήλων που εξαιρούνται με βάση κοινωνικά κριτήρια αλλά και στη μελλοντική μετακίνηση του «διαθέσιμου» προσωπικού, σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής (ΕΚΑΒ, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ κ.τ.λ.).
Την ποινή χρηματικού προστίμου ύψους 25% στο σύνολο των αποδοχών, επισείει η μη αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων εντός 10 ημερών από την ψήφιση του νόμου, ενώ το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και την ποινή της αργίας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσα στελέχη των διευθύνσεων προσωπικού δεν συμπληρώσουν τα στοιχεία των «διαθέσιμων» υπαλλήλων στην ηλεκτρονική βάση της απογραφής.