Το φάντασμα του Τραμπ

Μιχάλης Ψύλος

Ο οδηγός του λεωφορείου οδηγεί σαν τρελός και επιταχύνει συνεχώς. Αγνοεί το πεντάλ του φρένου. Πανικόβλητοι οι επιβάτες κάνουν τον σταυρό τους και ουρλιάζουν: «Φρένο»!

Ακούγεται τρελό αλλά αυτό συμβαίνει σήμερα στην Αμερική. Πολύ επικίνδυνοι, ανεύθυνοι πολιτικοί ελιγμοί απειλούν όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και όλο τον πλανήτη. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και η χώρα απέχει πέντε μέρες από την χρεοκοπία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ούτε να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα υφιστάμενα δάνεια. Μια απότομη διολίσθηση στην ύφεση, η ανεργία στα ύψη και μια μη αποτρέψιμη, παγκόσμια «μεγα-κρίση».

Οι διαπραγματευτές του προέδρου Μπάιντεν παίζουν ένα επικίνδυνο παιγνίδι πόκερ με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι. Γιατί στο καλό συμβαίνει αυτό; Τι είναι τόσο δύσκολο στην αύξηση του ορίου του χρέους; Όταν μάλιστα το δράμα αυτό έχει συμβεί άλλες 78 φορές από τις αρχές του περασμένου αιώνα!

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί  ήταν σύνηθες να παίζουν σκληρό «πόκερ» μέχρι την τελευταία ώρα, για να αποσπάσουν πολιτικές παραχωρήσεις ο ένας από τον άλλον προτού συμφωνήσουν σε συμβιβασμό. Μήπως παίζουν και τώρα θέατρο; Και στο τέλος οι καβγατζήδες θα συμμαζευτούν ούτως ή άλλως;

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιώνουν να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες, αλλά να μην υπάρξει καμία μείωση στον τομέα της Αμυνας. Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι αν είναι αυτή η συμφωνία, θα αποχαιρετήσουν κάθε ελπίδα νίκης στις εκλογές του 2024.

Υπάρχει μάλιστα φόβος ότι αν περικοπούν πολύ οι κοινωνικές δαπάνες, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή. Εάν δεν περικοπούν αρκετά, οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία.

Το πολύ διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι η επιρροή των ακραίων πολιτικών στο Κογκρέσο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές –από το στρατόπεδο του Τραμπ -έχουν δείξει ότι δεν αγωνίζονται μόνο κατά των Δημοκρατικών.

Στο στόχαστρό τους είναι και ο «δικός» τους, πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι. Να μην ξεχνάμε ότι για να εκλεγεί ο ΜακΚάρθι πρόεδρος της Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο, χρειάστηκε …15 ψηφοφορίες, γιατί δεν τον στήριζαν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι. Δεν είναι λοιπόν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν στη διαμάχη για το χρέος.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι υπήρξε βέβαια, κάποια  πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Είναι λογικό να υποθέσουμε πώς κάποια συμφωνία θα βρεθεί. Η πίεση στους διαπραγματευτές αυξάνεται ώρα με την ώρα, λόγω των αναμενόμενων καταστροφικών συνεπειών. Οι διάφορες ενώσεις κινητοποιούνται, οι ομάδες λόμπι της βιομηχανίας εργάζονται σκληρά, κανείς δεν θέλει μια καταστροφή.

Μάλλον σχεδόν, κανένας. Ο Τραμπ, για παράδειγμα, τρίβει τα χέρια του. Και οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του. Αυτοί που εξακολουθούν να φοράνε τα κόκκινα καπέλα τους που γράφουν “Make America Great Again”. Να διακοσμούν τα αυτοκίνητά τους και τις μπροστινές αυλές τους με μεγάλες αμερικανικές σημαίες και να γεμίζουν τις ντουλάπες τους με μπλουζάκια Τραμπ. Περιμένοντας να εκδικηθούν…

"N"

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης