Η Goldman Sachs πανηγυρίζει για τη Γουόλ Στριτ: «Προχωράμε σε έναν νέο σούπερ κύκλο στις αγορές», λέει ο Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman Sachs.

Τα θετικά τριμηνιαία μεγέθη και οι αισιόδοξες προοπτικές κερδών από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κάνουν τους επενδυτές να τρίβουν τα χέρια τους. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δείκτες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σε νέα υψηλά όλων των εποχών ο Nasdaq, ο Dow Jones και ο S&P 500. Μαζί με τους δείκτες αυξάνεται και η αισιοδοξία για μια ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία. Σε σύγκριση με την αμερικανική οικονομία, το ευρωπαϊκό «τρένο» κινείται με πολύ αβέβαιο ρυθμό. Γιατί, πρώτα και κύρια, η «γερμανική ατμομηχανή», μετά τη συρρίκνωση της πραγματικής ανάπτυξης το 2023, παραμένει σε φάση στασιμότητας. Αναπόφευκτα, από τη Γερμανία θα επηρεαστεί και ολόκληρη η Ευρώπη.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αποδυναμώνεται βέβαια από πολλούς παράγοντες, όπως η ενέργεια, αλλά και από την ιδιαίτερα περιοριστική νομισματική πολιτική. Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει πως θα αρχίσει να χαλαρώνει σε πέντε-έξι μήνες. Ωστόσο, η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία θα εμφανιστεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Επομένως κινδυνεύουμε αυτή τη χρονιά να έχουμε άσχημες επιπτώσεις όσον αφορά την περαιτέρω πτώση των επενδύσεων και της παραγωγικής δραστηριότητας. Οι επενδύσεις -ειδικά στις χώρες του Νότουδεν διευκολύνονται επίσης και με τον στενό «κορσέ» του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θεοποιεί το «μηδενικό έλλειμμα».

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και στη Μέση Ανατολή. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% φέτος -από 2,4% το 2023βασίζεται άλλωστε στην αύξηση σε τρεις τομείς: των επενδύσεων κατά 15%, του τουρισμού και της κατανάλωσης. Όσο καθυστερεί όμως η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάποιες επενδύσεις μπορεί να αναβληθούν για το 2025, μειώνοντας για φέτος την ανάπτυξη.

Αν συνεχιστεί επίσης η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες μπορεί να διατηρηθούν. Αλλά και να επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός. Μετά τον «άγνωστο Χ», Πούτιν δηλαδή τα δύο προηγούμενα χρόνια, η εξίσωση έχει τώρα τρεις «αγνώστους»: Λαγκάρντ, Χούθι και Νετανιάχου. Και αν στην άλγεβρα υπάρχει ο «κανόνας του Κράμερ» για λύση εξισώσεων με τρεις αγνώστους, στον «κακό κόσμο» που ζούμε τέτοιες λύσεις μοιάζουν με τον… τετραγωνισμό του κύκλου.