Του Γιώργου Κακαρελίδη
Καθηγητού Εφαρμογών στην Επιχ. Ερευνα & Στατιστική τού ΤΕΙ Πατρών
Κάτι πάνω από «;Ένα Τρισεκατομμύριο Ευρώ» ή αν θέλετε τριακόσια πενήντα τρισεκατομμύρια δραχμές.
-Σε ποιούς χρωστάμε;
Πριν κυρίως σε ιδιώτες, αλλά ο Παπανδρέου, ‘κατάφερε’ μέσω των διαφόρων μνημονίων, το χρέος να μετατραπεί σε σημαντικό ποσοστό σε οφειλές προς κράτη.
-Για πότε τα χρωστάμε;
Κατανέμονται χρονικά. Ευτυχώς η ΝΔ κατάφερε και μετέτρεψε κατ’ ουσία ένα σημαντικό κομμάτι τού δανεισμού σε μακροπρόθεσμο (είκοσι και τριάντα έτη με επιβάρυνση λιγότερη από 0,3% πάνω από όσο δανειζόταν η Γερμανία!!) παρά τα ουρλιαχτά των βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ που την ...εγκαλούσαν (τρομάρα τους) γι’ αυτό και ζητούσαν μονοετείς και διετείς διάρκειες.
-Και πόσο, λοιπόν, αξίζει ένα πενηντάρικο ευρώ της χώρας μας;
Όσο δέκα καφέδες ή δύο ευρώ αγοραστικής δύναμης δραχμής.
-Περιλαμβάνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σ’ αυτά;
Ναι, είναι διακόσια πενήντα δις που πρέπει να καλυφθούν από τους φορολογουμένους.
-Γιατί αυτό, αφού είναι ανταποδοτικά χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών όλων;
Διότι τα αποθεματικά των ταμείων εξαερώθηκαν πρώτον λόγω πληθωρισμού, με την παλαιότερη υποχρεωτική άτοκη κατάθεση στην ΤΤΕ και δεύτερον και κυριότερο με την απόφαση από τους Σημίτη - Παπαντωνίου, να επιτραπεί το τζογάρισμα των χρημάτων στο Χρηματιστήριο, με εγκάθετους διοικητές, αγοράζοντας φούσκες. Με αποτέλεσμα τα λεφτά να καταλήξουν στις τσέπες ελλήνων και ξένων κερδοσκόπων, μαζί φυσικά με τις περιουσίες ελλήνων αφελών που, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε από χρηματιστήριο, έπαιζαν με την προτροπή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.Πώς είπατε; Όχι, κανείς δεν κάθισε στο σκαμνί, ούτε για το 1999 ούτε για το 2000.
-Η κυβέρνηση θα εισπράξει όμως 50 δις από πωλήσεις τού μεσοπρόθεσμου, που θα ανακουφίσουν την οικονομία, έτσι δεν είναι;
Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Πρώτον γιατί ότι εισπραχθεί, θα σταλεί για πληρωμή ‘τόκων’. Δεύτερον όταν ξεπουλάς σε κακές εποχές, οι αγοραστές θα περιμένουν λίγο ακόμα να σε στριμώξουν περισσότερο, ώστε να τα πάρουν κοψοχρονιάς. Τώρα γιατί να ξεπουλήσεις, αφού σου λένε ότι χρεοκοπείς έτσι κι αλλιώς και δεν σώζεσαι, και να μείνεις χωρίς περιουσία, ενώ μπορείς να σώσεις τουλάχιστον αυτά, αφού το αντίτιμο της πώλησής τους δεν θα πάει στην ελληνική οικονομία, αυτό αφορά μάλλον ψυχαναλυτές, αφού αυτό μαζί με όλα τα μνημόνια, εκφεύγουν των ορίων της οικονομικής επιστήμης και πρακτικής.
-Όμως δεν μπορεί να είμαστε μπαταξήδες;
Όχι βέβαια, εφ’ όσον και το χρέος είναι πραγματικό. Μην ξεχνάτε ότι σημαντικό τμήμα είναι λογιστικό και προϊόν τζογαρίσματος διεθνών τζογαδόρων και τραπεζών.
-Μπορεί να γίνει κάτι;
Όχι με τις δεδομένες κυβερνητικές επιλογές, αφού είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση τέτοιου χρέους με την εξουθένωση της ελληνικής κοινωνίας. Ναι, εφ’ όσον δεν κάνουμε .....τίποτα. Δηλαδή δεν ξεπουλήσουμε όσο όσο, δεν ζητήσουμε νέο δάνειο, αλλά απαιτήσουμε συνολική ευρωπαϊκή λύση που θα οδηγεί στην αναδημιουργία τού ευρώ, στην δημιουργία μηχανισμών διαχείρισης και ελλειμμάτων και πλεονασμάτων για όλη την ΕΕ, στην αναδιάρθρωση τού χρηματοπιστωτικού συστήματος της και στην αντίληψη τής ΕΕ ως ενιαίας έναντι όλων των τρίτων.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα αν, ας πούμε, κάναμε μια πλήρη εκκαθάριση χρωστουμένων και ανειλημμένων υποχρεώσεων.