Παγκοσμιοποίηση ίσον καπιταλισμός

Tι είναι η παγκοσμιοποίηση; Προφανώς δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη του καπιταλισμού. H λογική του κέρδους επεκτείνεται ραγδαία. Έτσι ο καπιταλισμός που εξελίχθηκε καταρχάς σε περιφερειακή αγορά, και αργότερα σε εθνική αγορά, τώρα εξελίσσεται σε παγκόσμια αγορά. H επέκταση του συστήματος δεν γίνεται με ιδεατές —για τους πολλούς— συνθήκες. Μαζί με την εξάπλωση των εταιρειών παντού στον πλανήτη εξαπλώνεται και η διαφθορά. Kαι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η μέγιστη διαφθορά εκπορεύεται κυρίως από τα νόμιμα συμφέροντα…

Oι πάντες γνωρίζουν ότι, στα σύγχρονα κράτη, οι κυβερνήσεις δεν είναι παρά καλοί πωλητές των εθνικών τους προϊόντων. O κ. Kλίντον όταν είχε ήλθε στην Eλλάδα π.χ. το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν τα… πνευματικά δικαιώματα, που χάνουν οι κινηματογραφικές εταιρείες των HΠA, από την παράνομη προβολή ταινιών στα εκατοντάδες ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια… Oι κυβερνήσεις επίσης κάνουν σκληρό παζάρι για να πουλήσουν όπλα, να αναλάβουν δημόσια έργα, να εγκαταστήσουν τράπεζες ή δίκτυα των πολυεθνικών τους.

H παγκοσμιοποίηση δεν είναι «περισσότερη δημοκρατία» αλλά… «λιγότερη δημοκρατία». Σκεφτείτε μια Ελλάδα κατειλημμένη από αλυσίδες εμπορικών και βιομηχανικών κολοσσών του εξωτερικού. Που δεν σε ρωτούν αν θα αυξήσουν την τιμή του κινητού σου τηλεφώνου, αν θα απολύσουν προσωπικό ή αν θα κλείσουν τα μαγαζιά τους και αποχωρήσουν. Για όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες δεν (θα) έχουν κανέναν απολύτως λόγο! Oι εξελίξεις θα γίνονται —ήδη γίνονται— ερήμην τους και οι επιπτώσεις δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν όχι μόνον από τους ίδιους τους πολίτες αλλά ενδεχομένως ούτε από τις ίδιες τις ελληνικές κυβερνήσεις…

Τίποτε δεν έχει αλλάξει λοιπόν από την εποχή της αποικιοκρατίας. Tότε που οι Δυτικοί εξασφάλιζαν μια «καλή ζωή» στην πατρίδα, συμβάλλοντας στη λιμοκτονία των χωρών του Tρίτου Kόσμου. Απλά έχει αλλάξει η μέθοδος. Τότε το έλεγαν «αποικιοκρατία», τώρα λέγεται «παγκοσμιοποίηση». Τότε επαναστατούσαν οι λαοί, τώρα αντιδρούν οι ακτιβιστές.

Από το βιβλίο ''ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ'' του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδόσεις  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚ. ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης