Πέντε λόγοι που η κυβέρνηση αντέχει δημοσκοπικά

Ο Πάνος Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Queen Mary University of London (QMUL) και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γράφει τα παρακάτω ενδιαφέροντα για την δημοσκοπική αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

"H ΝΔ συμπληρώνει σε μερικές μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Βρίσκεται στο μέσον της θητείας της το οποίο συνήθως αποτελεί το δυσκολότερο σημείο για κάθε κυβέρνηση. Αφενός διότι η περίοδος χάριτος έχει εκπνεύσει. Αφετέρου γιατί η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής έχει, θεωρητικά, αρχίσει να προκαλεί φθορά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Pulse (02/06), όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά υπολείπονταν δημοσκοπικά της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά το μέσον της θητείας τους. 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως αποτελεί εξαίρεση. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές έχει διευρύνει τη διαφορά της από την αντιπολίτευση. Επιπλέον, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, το δυνητικό εκλογικό της ποσοστό, τη στιγμή αυτή, υπερβαίνει εκείνο των προηγούμενων εκλογών.

Το ερώτημα είναι γιατί. 

Φαίνεται πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι.   

Πρώτον, η ΝΔ φαίνεται να εκπληρώνει τις, ούτως ή άλλως, φειδωλές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έχει προωθήσει πολιτικές μείωσης φόρων και εισφορών, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της δημόσιας ασφάλειας και περιορισμού των μεταναστευτικών ροών. Στο οικονομικό πεδίο, είναι αξιοσημείωτο, ότι η κατεύθυνση της φορολογικής κι επενδυτικής πολιτικής παραμένει αμετάβλητη, παρά την ύφεση που έχει επιφέρει η πανδημία. 

Δεύτερον, φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποδυναμώσει, σε ένα βαθμό, τα αντι-δεξιά ανακλαστικά τμήματος του εκλογικού σώματος. Αν και προεκλογικά είχε δεχθεί κριτική για «κρυφή» ατζέντα λιτότητας, περικοπών και απολύσεων στο Δημόσιο, μετεκλογικά οι σχετικές εκτιμήσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί.    

Τρίτον, από τις εκλογές έως σήμερα η κυβερνητική παράταξη παραμένει ο πιο αξιόπιστος εκπρόσωπος της λεγόμενης «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» τάσης σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης. Κάτι που αντανακλάται στην εκλογική της βάση που παραμένει ιδεολογικά πολυσυλλεκτική περιλαμβάνοντας κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς. Κοινός τους παρονομαστής, όπως έχουν δείξει εμπειρικές εκλογικές έρευνες, η «αρνητική κομματική ταύτιση».  

Τέταρτον, η ικανοποίηση από τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, Από τον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά έως την πανδημία, οι χειρισμοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις μετρήσεις, αξιολογούνται θετικά.

Υπάρχει φυσικά και ένα πέμπτο που ο κ. Κολιαστάσης θα μπορούσε να συμπεριλάβει. Η φοβερή αδυναμία της αντιπολίτευσης να πείσει ότι είναι μια εναλλακτική επιλογή. Χωρίς σχέδια, μόνο με διχαστικές αντιλήψεις, με ψεύδη και "όχι σε όλα" μας δείχνει το παρελθόν, ενώ οι προκλήσεις είναι στο μέλλον. Πέμπτον λοιπόν: Δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης