Απορροφημένοι στην τρομερή κρίση της πανδημίας και στις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί, οι Ελληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι, ίσως δεν παρακολουθούν την εξέλιξη του πολιτικού δράματος στις ΗΠΑ, όπου και εκεί σαρώνει ο κορωνοϊός. Θεωρούν πιθανώς ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τελείωσε, αφού τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τις κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αποκλείεται ο νεοεκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος να προκαλεί την ίδια ταραχή που προκαλούσε ο προκάτοχός του ο οποίος δεν έκρυβε την αντιπάθειά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οντως, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και σίγουρα πιο πολιτισμένο από εκείνο του Ντόναλντ Τραμπ, και άλλωστε η πολιτική ιστορία του καθησυχάζει. Για αυτό και οι περισσότεροι και πιο σημαντικοί Ευρωπαίοι, εκείνοι δηλαδή που ευαγγελίζονται και εφαρμόζουν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στις χώρες τους, έσπευσαν να τον συγχαρούν μόλις έγινε σαφές ότι κέρδισε τις εκλογές. Η αγωνία τους μπροστά στο φοβερό ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας Τραμπ ήταν έκδηλη.
Τα πράγματα όμως δεν κυλούν ομαλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δικαιώνονται όσοι αντιλαμβάνονταν προεκλογικά ότι ο απερίγραπτος Ντόναλντ Τραμπ καλλιεργούσε το έδαφος για να ευδοκιμήσει και να φτάσει στα άκρα ο διχασμός του αμερικανικού λαού, σε περίπτωση που έχανε τις εκλογές. Η μετεκλογική συμπεριφορά του το αποδεικνύει περίτρανα και το γεγονός ότι έχασε καθαρά –περί τα 80 εκατ. ψήφους ο Μπάιντεν, έναντι άνω των 73 εκατ. του Τραμπ και 306 εκλέκτορες έναντι 232 του αντιπάλου του–, δεν τον πτοεί. Δεν αποδέχεται την ήττα, δυναμιτίζει καθημερινά το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες, παίρνει αποφάσεις και προχωρεί σε ενέργειες, που κανείς πρόεδρος δεν τόλμησε κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ εκλογών και αναχώρησης από τον Λευκό Οίκο, υπονομεύει παντοιοτρόπως τη θητεία του διαδόχου του.
Τα αμερικανικά μίντια μιλούν για κρίση, από μακριά φαίνεται σαν επιχείρηση πραξικοπήματος από τον Τραμπ! Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν μία διαφορά γύρω στα 6 εκατομμύρια ψήφους και 74 σε επίπεδο εκλεκτόρων μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ. Προφανώς αυτό μικρή σημασία έχει για τον απερχόμενο πρόεδρο, καθώς δεν σταματά να διαλαλεί, δίχως στοιχεία, ενδείξεις ή επιχειρήματα, ότι ένα σκοτεινό σχέδιο εκτεταμένης νοθείας του αφαίρεσε τη νίκη. Το κακό είναι ότι έχει πείσει το 88% των ψηφοφόρων του για τη βασιμότητα των ανυπόστατων ισχυρισμών του, σύμφωνα με δημοσκόπηση, και το χειρότερο, το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε πάνω από 73 εκατομμύρια ανθρώπους…
Ο Τραμπ δεν αρκέστηκε σε προσφυγές, ενστάσεις, απαιτήσεις για επανακαταμετρήσεις όταν έγινε φανερό ότι έχασε τις εκλογές. Απέλυσε αμέσως τον υπουργό Αμυνας και άλλαξε την ηγεσία του στρατού, που δεν τους είχε εμπιστοσύνη, υποτίθεται για να μειώσει την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τα σχέδιά του να είναι πιο σκοτεινά, να χρησιμοποιήσει τον στρατό και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αυτός ως πρόεδρος είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Σχεδόν ταυτόχρονα έπαυσε και άλλους αξιωματούχους, που αυτός είχε τοποθετήσει, σε διάφορες κρίσιμες υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές, μεταξύ των οποίων και τον Κρεμπς, επικεφαλής της υπηρεσίας που επιβλέπει τη διαδικασία των εκλογών, γιατί τόλμησε να δηλώσει ότι διεξήχθησαν σύμφωνα με όλους τους τύπους.
Πολλοί οσμίζονται ότι ο Τραμπ αφενός προσπαθεί μέσω των δικηγόρων του, με επικεφαλής τον Τζουλιάνι, να καθυστερήσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων σε κρίσιμες πολιτείες που έχασε, ώστε να μην επισημοποιηθούν οι εκλέκτορες ώς τις 14 Δεκεμβρίου που θα κληθούν να ψηφίσουν σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις κάλπες, αφετέρου κάνει απόπειρες μέσω Ρεπουμπλικανών των συγκεκριμένων πολιτειών να αλλάξει την ψήφο των εκλεκτόρων, πράγμα πρωτοφανές για τα εκλογικά ήθη των ΗΠΑ. Δυστυχώς, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο σύνολό του τον ακολουθεί και τον στηρίζει.
Οπως επισημαίνει μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, πρόκειται για κόμμα που από το 2000 απομακρύνεται από την Κεντροδεξιά και οδεύει προς τον αυταρχισμό. Αρα εκείνο «γέννησε» τον Τραμπ και δεν το έπλασε εκείνος κατ’ εικόνα και ομοίωσή του.
Στο μεταξύ, μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη μετριοπάθεια και προσπάθεια εδραίωσης ήπιου κλίματος και καταγγέλλουν όλο και πιο έντονα τον Ντόναλντ Τραμπ, που όχι μόνον αρνείται προσωπικά να συνεργαστεί για να γίνει ομαλά η μετάβαση, αλλά έχει δώσει ανάλογες εντολές και σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.