Οι κάλπες δεν ήταν… άδειες φυσικά, μετά τις εκλογές του Μαΐου: Γέμισαν για άλλη μία φορά στην πλειονότητά τους με ψηφοδέλτια της Ν.Δ., δίνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη με εμφατικό τρόπο τα ηνία της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Οι κάλπες έκρυβαν όμως και μια μεγάλη έκπληξη: Στη Βουλή θα εκπροσωπείται για άλλη μια φορά ένα νέο ακροδεξιό μόρφωμα. Ως πέμπτο κόμμα, μάλιστα!

Σε κάθε περίπτωση, «πατέρας» της νίκης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να στηρίξουν με την ψήφο τους τη σταθερότητα, για την οποία δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σταθερότητα στην οικονομία, στο κράτος δικαίου και πρόνοιας, στην εξωτερική πολιτική. Και όχι την αβεβαιότητα μιας νεφελώδους κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς εταίρους.

Και τώρα θα κριθεί η δέσμευση για σταθερότητα. Σε μια περίοδο όμως που κομβικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα δίνουν τον τόνο για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Με φόντο τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που συνεχίζει να τροφοδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλλά και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που έχει «αγκυρώσει» για τα καλά σε διψήφιο ποσοστό. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια και αναμένεται να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Πνίγοντας όμως έτσι την ανάπτυξη. Την ώρα, μάλιστα, που ειδικά η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο για τον 21ο αιώνα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, παράλληλα, σταδιακά θα γίνεται όλο πιο έντονα αισθητή η αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής στο νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα ισχύσει από την αρχή της νέας χρονιάς. Οι Βρυξέλλες έχουν άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι η Ευρώπη επιστρέφει σε συνθήκες δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ανάλογων προσαρμογών στην οικονομική πολιτική των κρατών-μελών.

Ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά σε λίγες ημέρες: Στις 29 και 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη μια πολύ κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σε μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μένει να δούμε αν ο Ερντογάν θα προσθέσει, και πόσο άμεσα, νέους πονοκεφάλους στη χώρα μας. Πολλά θα κριθούν και μάλιστα σύντομα. Άλλωστε, μπροστά μας είναι κι άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις τους επόμενους 12 μήνες: τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο και ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.