Λέξεις που σκοτώνουν

Μιχάλης Ψύλος

Περισσότεροι από 11.500 νεκροί σε ένα μήνα πολέμου. Πάνω από 10.000 στη Γάζα, κάπου 1500 στο Ισραήλ.

Είναι δύσκολο να βρεθεί μια πρόσφατη σύγκρουση με παρόμοια μεγέθη θανάτων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρασαν 31 ημέρες από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Την πιο φονική μέσα σε μια μέρα.

Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Ισραήλ απαντά καθημερινά με σφοδρούς βομβαρδισμούς, σπέρνοντας το θάνατο και τον τρόμο, κυρίως σε αμάχους.

Η γενιά μας είχε πιστέψει πως η εποχή του πολέμου είχε τελειώσει. Αλλά, οι χειρότερες μνήμες του παρελθόντος επιστρέφουν. Ισως και ως κανόνας για το τι μας περιμένει στο μέλλον.

Μαζί με τον πόλεμο έχει επιστρέψει όμως και η υποκρισία της γλώσσας. Λέξεις και έννοιες που έμοιαζαν να έχουν πεταχτεί στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας, επιστρέφουν με δραματικό τρόπο: Γενοκτονία, εθνοκάθαρση, Ολοκαύτωμα, είναι λέξεις που όλοι νομίζαμε πώς δεν θα ξανακούσουμε στον 21ο αιώνα. Φρικιαστικές έννοιες που σηκώνουν κεφάλι, απειλώντας να μας επιστρέψουν σε εποχές που νομίζαμε ότι είχαν ηττηθεί για πάντα.

Λέξεις που μπορούν να σκοτώνουν,όπως τα όπλα. Γιατί γεμίζουν με μίσος τις ψυχές, που αναζητούν και θα επιδιώκουν εκδίκηση. Με κάθε μέσο!

«Καθώς οι κοινωνίες παρακμάζουν, παρακμάζει μαζί τους και η γλώσσα», έλεγε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Γκορ Βιντάλ. «Οι λέξεις χρησιμοποιούνται για να συγκαλύπτουν και όχι να διαφωτίζουν τις πράξεις: “Απελευθερώνεις” μια πόλη, καταστρέφοντάς την»!

Ο πόλεμος, εξ ορισμού είναι άδικος. Ανεξάρτητα από τις αιτίες και τα επιχειρήματα που τον συνοδεύουν. Προκαλεί ποτάμια αίματος να κυλούν στα ερείπια. Κυρίως για τους αμάχους και για τα μικρά παιδιά. Που φεύγουν από τον κόσμο πριν καλά καλά τον γνωρίσουν.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης λέει ότι «το Ισραήλ κάθεται σε ένα ηφαίστειο επειδή έχει από καιρό αρνηθεί στον παλαιστινιακό λαό τα βασικά ανθρώπινα, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα». Και δυστυχώς και για το Ισραήλ, τελειώνει ο χρόνος για να σωθεί- όχι από την τρομοκρατία Χαμάς, η οποία δεν διαθέτει τα μέσα για να νικήσει στρατιωτικά το Ισραήλ- αλλά από τον ίδιο τον εαυτό του…Η Χαμάς με την τρομοκρατία υποκίνησε το Ισραήλ να διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Οι εικόνες φρίκης όμως στη Γάζα στρέφουν τους φίλους του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο εναντίον του…

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης